Det säger t f socialdirektör Stefan Österström som tillsammans med personalen på socialförvaltningen jobbar nästan dygnet upp för att hitta boende för de ensamma flyktingpojkarna.

Ensamma flyktingbarn

Förr kom det 1 000 flyktingbarn om året till Sverige, nu kommer det ungefär lika många i m..

Ensamma flyktingbarn

Förr kom det 1 000 flyktingbarn om året till Sverige, nu kommer det ungefär lika många i månaden. Nu i juni kom det 1 300.

I juni och fram tills idag har Jönköpings kommun tagit emot 27 ensamma pojkar i åldrarna 14-18 år från Afghanistan, Eritrea och Somalia.

Prognoserna håller inte längre och de avtal som finns om hur många flyktingpojkar som ska tas emot i Jönköping har spruckit.

— Igår kom det två pojkar, imorgon kommer det en pojke och vi att det kommer flera de kommande dagarna. Men det går inte att veta i förväg, säger Stefan Österström.

Hammargården finns på listan

Socialförvaltningens ledning har skickat mejl till sina anställda där de frågar om det finns några som vill ställa upp och jobba extra timmar på kvällar och helger. Jakten på nya, tillfälliga boenden är intensiv och ytterligare ett äldreboende, Hammargården, står på listan över tänkbara boenden. Där finns det tomma platser.

Annons

— Vi har inte tagit något beslut om Hammargården, säger Stefan Österström och tillägger att Hammargården inte står högst upp på listan.

I den gamla rehabavdelningen

Däremot har socialförvaltningen redan öppnat ett boende för ensamkommande flyktingpojkar i Mjölkafållans gamla rehabavdelning på Odengatan 10. Enligt de regler som finns ska pojkarna ha egna rum.

— Vi har städat lokalerna, utrustat den med möbler från kommunens förråd och vi har ordnat så att det finns varm mat. På bara några dagar har vi lyckats anställa en föreståndare och den personal som behövs, säger Stefan Österström.

Eftersom pojkarna kommer ensamma har kommunerna skyldighet att ta hand om dem i ett särskilt boende där det ska finnas personal dygnet runt. Det ska också finnas fritidspedagoger så att pojkarna får en dräglig fritid.

Klarar ni att få den personal som behövs?

— I det korta läget får vi fånga personer med annan erfarenhet. Många får jobba extra just nu, säger Stefan Österström.

Samtidigt som personalen på socialförvaltningen letar lokaler för boenden åt de ensamma flyktingpojkarna ska kommunen ordna lokaler åt vuxna asylboende.

Ett sådant som håller på att göras i ordning är kulturskolans gamla lokaler på Tändsticksområdet, det så kallade B–huset.