Antalet invasiva arter inom EU har ökat kraftigt de senaste åren och genom en förordning kräver EU att medlemsländerna inför åtgärder för att minska spridningen. Därför har Havs- och vattenmyndigheten, HaV nu tagit fram ett hanteringsprogram för signalkräftan som sprider kräftpest.

I förslaget från HaV finns bland annat att begränsa allmänhetens kräftfiske från fem till två helger.

Flera nackdelar

Stefan Johansson från Tidaholm och medlem i Brandstorps Båtklubb fiskar varje år kräftor i Vättern. Om förslaget går igenom tror han att allmänheten kommer få upp kräftor "så att det räcker för året" under de två veckorna, men samtidigt ser han flera nackdelar med förslaget.

Annons

— Jag tror att det vanliga fisket kommer bli lidande. Kräftorna äter upp rommen för rödingen så egentligen kanske man borde fiska mer kräftor än vad som görs, säger Johansson och fortsätter:

— Vi fick mängder med kräftor förra året och jag har inte pratat med någon som fick dåligt. Skillnaden i år var att det var väldigt mycket smått. Det hade kanske varit en idé om att begränsa kräftfisket om det hade funnits dåligt med kräftor, men som det är nu hinner ju inte yrkesfiskarna med. Och så många yrkesfiskar finns det inte heller.

Flodkräftans räddning?

HaV:s förslag ska förhoppningsvis leda till att flodkräftan räddas.

— Men jag har svårt att se att det ska fungera oavsett hur man gör. Som jag har förstått det kan det ju räcka med att jag fiskar i Tidan och sedan använder samma drag eller samma håv där det finns flodkräftor. Är det så lätt att smitta ett vattendrag blir det svårt att rädda flodkräftan.

För er i Brandstorps Båtklubb, spelar det någon roll för ekonomin om förslaget skulle gå igenom?

— Nej. Det är ju inget vi har med i budget eller så. Det klart att vi får in lite extrapengar, men det gör varken till eller ifrån för vår verksamhet. Det är ju mer att det här med kräftfisket är en rolig grej för många och en tradition.