I samband med att skyltarna, som visar att Vättern är ett vattenskyddsområde, har satts upp runt sjön lanserar kommunen kampanjen: "Mitt vatten är ditt vatten".

Det kan du göra

Dammsug noga innan du våttorkar.

Undvik tandkräm och peelingkrämer som innehåller mikroplast.

An..

Det kan du göra

Dammsug noga innan du våttorkar.

Undvik tandkräm och peelingkrämer som innehåller mikroplast.

Använd rätt dosering av miljömärkt tvättmedel.

Köp kläder på second hand.

Köp fritids och träningskläder i naturmaterial.

Undvik kläder som är impregnerade med miljögifter.

Använd konstnärsfärg som är kadmiumfri.

Genom bland annat annonser och bioreklam vill kommunen få hushållen att öka sin medvetenhet kring utsläpp av kemikalier.

— Vi försöker fokusera mer på uppströmsfrågor, det handla om att minska utsläppen redan vid källan. Dessutom har vi ett politiskt uppdrag att fokusera på Vättern, säger Marie Wikander-Ederfors, utredningsingenjör vid tekniska kontorets VA-verksamhet.

Nya regler

Annons

I och med att Vättern, 2014, blev vattenskyddsområde tillkom en rad regler för verksamhet kring sjön. Exempelvis måste lantbrukare ha tillstånd för att använda bekämpningsmedel och det finns en rad nya regler kring industrins avloppshantering.

— Industrin regleras av tillstånd, men det bor 130 000 människor i Jönköping och kemikalieutsläppen från hushållen har stor påverkan, säger Marie Wikander-Ederfors.

Har vi blivit slarvigare med vad vi slänger i avloppen?

— Nej, när det gäller skräp, som tops, snus och liknade, tror jag vi blivit bättre, men i dag finns det så oerhört mycket produkter som innehåller miljöskadliga kemikalier.

Innehåller plast

Fleecetröjor och funktionskläder innehåller mikroplaster, samma sak gäller mängder av hygienprodukter, som tandkräm, peelingkräm och hårvårdsprodukter – alla bidrar de till att föroreningarna i Vättern ökar.

— Alla kan inte göra allt, men att tänka på vad man köper och välja miljömärkta produkter gör skillnad, säger Marie Wikander-Ederfors som hoppas att kampanjen ska få folk att tänka till.

— Det handlar om att inse att vårt vatten ingår i ett kretslopp. Det vi sprider via avloppsvattnet försvinner inte. Vi har väldigt fint vatten. Vättern är djup, klar och kall, men det innebär också att det tar väldigt lång tid för vattnet att bytas ut. Det vi släpper ut i Vättern stannar i sjön.