Till i mitten av veckan hade politikerna i Jönköpings kommun planerat en presskonferens där de skulle berätta om planerna för den nya arenan på Jordbrovallen. Men dispensen för J-Södra att få fortsätta att spela på Stadsparksvallen kom inte och nervositeten spred sig bland politikerna.

När JP ringde Lars–Åke Lagrell, numera hedersordförande i SvFF, för att fråga varför dispensen dröjer svarade han att det är självklart att det kommer en dispens.

— Politikerna ska inte vara nervösa. De vill ha ett dokument från Svenska fotbollförbundet och det ska de få, sade Lars–Åke Lagrell. En halvtimme senare ringde han och meddelade att beskedet om dispensen skickas i eftermiddag.

— Fotbollförbundet har samma intresse som J-Södra och Jönköpings kommun. Alla vill ha bästa möjliga lösning och jag tycker att politikerna har vänt frågan på ett utmärkt sätt, säger Lars–Åke Lagrell.

Annons

Nu har också politikerna fått beskedet men de sitter i budgetsammanträde och kan inte kommentera beskedet om dispensen.

Det innebär att kommunen kan sätta igång med att planera för den nya arenan på Jordbrovallen. Själva byggtiden beräknas till ett och ett halvt år och med planering och förberedelser till tre år.

Dispensen gäller för tre år, fram till 2017.

Vad händer om byggprocessen på Jordbrovallen försenas?

— På förbundet är man medveten om att det kan hända saker på vägen, säger Lars–Åke Lagrell.

Dispensen betyder att J-Södra kan fortsätta att spela på Stadsparksvallen medan den nya arenan byggs. Också om laget tar sig upp i Allsvenskan vilket de flesta tror och hoppas.

Vilka krav ställer ni på Stadsparksvallen?

— Vi ställer inga onödiga krav. Säkerheten kan vi inte tubba på men ingen på förbundet begär att kommunen ska sätta en enda krona i onödan i den gamla arenan. Man får planera så att en viss utrustning, som belysning och säkerhetskameror, kan börja användas på Stadsparksvallen och sedan flyttas över på den nya.

Lars–Åke Lagrell anser att en stad av Jönköpings storlek måste ha en riktig arena.

Måste den vara så påkostad?

— Det handlar inte att fotbollsarenan ska vara funktionell och vi ska ha en arena som gör intryck på folk. Nu spelar vi ju snart på högsta nivån, säger Lars–Åke Lagrell.