Två bröder fälldes i fjol i Södertörns tingsrätt för bland annat grovt vållande av annans död för att ha sålt fentanylpreparat i form av nässpray. Alla åtta som köpte och använde drogen dog av den, enligt tingsrätten.

Kände till risken att man kunde dö

Bröderna, 35 och 25 år gamla, dömdes till fängelse i fem och ett halvt respektive fyra år. Männen sålde preparatet på en hemsida trots att de kände till risken för att de som använde drogen kunde dö, står det i domen. Bröderna ska även betala 1,1 miljoner kronor i skadestånd till de drabbade samt 8,5 miljoner kronor i företagsbot.

Vill bli frikända

Tingsrättens dom överklagades av de tilltalade bröderna som vill bli frikända och befriade från skadeståndet. Även åklagaren, som tycker att fängelsestraffen bör skärpas, överklagade domen.

Fredrik, 26, flyttade våren 2016 till ett behandlingshem med öppenvård i Mullsjö. Därifrån beställde han akrylfentanyl i form av nässpray av de tilltalade bröderna. Av allt att döma avled han nästan omedelbart på behandlingshemmet efter att ha tagit drogen.

Fredrik, 26, blev ett av åtta dödsoffer för fentanyldrogen, som enligt tingsrätten såldes i form av nässpray av ett nätföretag i Stockholmstrakten. Han dog av en överdos på ett behandlingshem i Mullsjö.
Foto: Arkiv

Fredriks pappa Tommy Jansson blev chockad av dödsbeskedet och berättar i en intervju med JP hur han i dag kämpar för att fler människor inte ska gå samma öde till mötes.

”Har sålts i russyfte”

Fentanyl har enligt tingsrätten en effekt som påminner om heroin. Domstolen slog fast att preparaten har sålts i russyfte och inte i forskningsändamål, som den äldre av bröderna har påstått.

Annons