Fyra avsnitt, med start 18 mars klockan 22 i SVT1, blir det och precis som första gången följer man autentiska rättsfall från brott till rättegång och dom.

Profilen: Dona Hariri

Ålder: 26 år.

Gör: Jurist och programledare. Föreläsare och vd för sitt eget bolag. Har job..

Profilen: Dona Hariri

Ålder: 26 år.

Gör: Jurist och programledare. Föreläsare och vd för sitt eget bolag. Har jobbat som programledare på Radio Metropol.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och bror i Jönköping.

Intressen: Allt jag gör och allt jag kommer få göra framöver.

Läser: Tyvärr hinner jag inte längre sitta med en bok – just nu mest Twitter på språng.

Lyssnar på: P3 Dokumentär och svensk hiphop, bland annat Jönköpingskillen Allyawan.

Tittar på: Utgångspunkten är svtplay eller urplay sedan väljer jag utifrån humör och känsla.

Favoritmat: All svensk husmanskost eller mammas smörgåstårta eller sushi (konstig kombo).

Drömmer om: Att gå i Bagdad, ett av mina hemländer, tillsammans med min mamma och mormor. Få berättelserna om Bagdad att bli verklighet. Drömmer om att få veta om bilderna jag som barn skapat och fortfarande ser stämmer överens med verkligheten. Att jag är förälskad i Bagdad – staden jag aldrig sett – det vet jag redan. Det känns långt in i själen.

– Jag som programledare träffar vanliga ungdomar, offer och förövare och lotsar genom paragraferna, säger 26-åringen och beskriver andra säsongen som mer vågad och spetsig, men framför allt kopplad till vår samtid med aktuella händelser och diskussioner.

Första avsnittet handlar om hatbrott. Sedan tar ”Justitia” upp ett bedrägerifall där en kille tar pengar från klasskassan, internettrakasserier där man följer instagramrättegången i Göteborg och, i det fjärde avsnittet, arbetsrätt.

– Det är rättsområden som unga kan relatera till. Nytt för i år är att vi har en panel som diskuterar och tar upp moraliska dilemman utifrån det vi visat, fortsätter Dona som ser programmet som ett sätt att förmedla vad lagen verkligen säger.

Egen lagbok

Dona föddes i Iran efter att hennes familj lämnat Irak och kriget precis hade tagit slut. Tre år senare kom familjen till Piteå, kallt visserligen men en plats där det fanns demokrati.

– Trots att jag var väldigt verbal och gjorde mig förstådd tidigt är det först det jag minns. Även om mamma alltid varit mån om att berätta om sin och pappas bakgrund. Både det hemska och det som har varit berikande.

Kanske var det redan där som Donas intresse för rättvisa och orättvisa väcktes. Till början bara små funderingar som blev mer verkliga när tolvåriga Dona – som då flyttat till Jönköping och Österängen med sin familj – hittade en lagbok från 60-talet på ett antikvariat.

– Som andra 12-åringar visste jag att den blå boken innehöll lagar. Men jag tog med den hem, la den på nattduksbordet och försökte läsa, säger Dona som fascinerades av att det fanns nedskrivna ord för vad som gällde men att det ändå hände så mycket – därför att man helt enkelt struntade i det.

Nytt grepp

Efter högstadieår på Kungsängsskolan och tre år på Sandagymnasiet lämnade Dona Jönköping för Örebro med drömmen om att bli jurist. Parallellt arbetade hon på organisationen Kvinna till kvinna i Stockholm och pendlade mellan städerna.

2011, med något år kvar till examen och tentor och uppsatser upp över öronen, blev hon erbjuden att göra tv-program och första omgången av ”Justitia” spelades in. Redan då med syftet att förenkla juridiken för barn och ungdomar.

Annons

– Det var ett nytt grepp att förenkla, bryta ner och göra verklighet av paragraferna. Det blev fyra program som slog väldigt bra ut, fick höga tittarsiffror och även internationellt pris, säger Dona som tog examen samtidigt som första säsongen visades.

Juridisk rådgivare

I dag har hon, förutom uppdraget som programledare, arbete som jurist på Barnombudsmannen i Stockholm men också ett eget bolag. Det är inom ramarna för det som Dona bland annat gör tv, föreläser och leder paneldebatter.

– Mitt arbete som jurist är ett heltidsjobb, ett vikariat sedan över ett år. Det andra gör jag innan och efter 9 till 17, säger Dona som även deltar i ideella projekt.

Måndagarna i Husby är ett sådant. Dessutom det mest självklara hon gör och det som faller sig mest naturligt.

– Då finns jag som juridisk rådgivare på biblioteket under några eftermiddagstimmar. När jag började för ett år sedan var jag glad om någon dök upp, i dag är det nummerlappar som gäller.

Rätt kanal

Att Dona tillbringar sina lediga måndagskvällar på biblioteket i en av Stockholms förorter har sin förklaring i att hon tycker det är skrämmande att så många människor i dag varken kan sina rättigheter eller skyldigheter.

Det är, säger Dona, inte okej att bli kallad vad som helst. Men inte heller att säga vad som helst till en annan. Och tar du sms-lån utan att betala tillbaka är det inte bara fel – det får också framtida konsekvenser.

– Det mest sorgliga är att det beror på deras ekonomiska situation, språkliga och kulturella skillnader eller bara för att de bor där de bor. För mig är det frustrerande.

Ett tv-program som ”Justitia” är, fortsätter Dona, rätt kanal att nå dem hon vill nå. Men också ett sätt att förmedla det hon vill på ett direkt och berikande sätt.

– Ur karriärsperspektiv gör jag gärna mer tv. På ett annat plan hoppas jag få uppleva en värld där utanförskap, segregation och rasism inte finns. I dag finns det så många luckor. Det är dem jag försöker täppa igen och det är därför jag gör Justitia eller åker till Husby.

Gör skillnad

Trots att Dona hyllats som eldsjäl och det finns fler som försöker fylla igen de där luckorna känner hon sig ganska ensam. Engagemanget möts dessutom inte bara av kärlek. Hatet och utsattheten finns där också, inte minst på sociala medier.

– Men när jag springer för att hinna från Barnombudsmannen till Husby då är allt värt det. Jag vet att jag gör skillnad.

UR