LÄS MER: Så blir nya Hamnpiren

Medan Jönköpings kommun lagt ner miljoner på de allmänna utrymmena i kvarteret Atollen vid Munksjön har Hamnpiren hamnat i bakvattnet. Långa soffan står och förfaller, ogräset frodas och piren ser lite nedgången ut.

Hamnpiren

År 1999 förvandlade Jönköpings kommun och ett antal krögare den gamla Hamnpiren till ett ..

Hamnpiren

År 1999 förvandlade Jönköpings kommun och ett antal krögare den gamla Hamnpiren till ett nytt besöksmål med krogar och uteserveringar.

Satsningen blev genast en succé.

Jönköpings kommun betalade inte ett öre utan det var krögarna som stod för hela kalaset.

Långa soffan, Sveriges näst längsta bänk efter Oskarshamn, gjordes 2001 och betalades av företagare som fick köpa in sig på en bit av bänken. Idag står den 205 meter långa bänken och förfaller.

Krogarna på Piren är Aqua, Bryggeriet, Båten, Dal Baffo, Seaside, Tullhuset och Glasskiosken.

Josef Kilit, som driver Aqua på Piren, beskriver promenaden från Hotellplan utanför Stora hotellet till Hamnpiren som den gamla övergången från Väst–Berlin till Öst–Berlin. Hamnpiren och de allmänna områdena är nedgångna. Piren behöver rustas upp.

LÄS MER: Så kan piren bli framtiden

Annons

Beslutet från politikerna i tekniska utskottet gör att de båda krögarna tycker att det ser hoppfullt ut för Hamnpiren.

— Läget är ju jättebra och det finns så många möjligheter att utveckla piren. Att vi nu samarbetar med kommunen gör att jag ser ljust på framtiden, säger Johan Azizsson.

— Det är bra att vi har inlett en dialog och har ett bra samarbete med kommunen, säger Josef Kilit.

Vad är det mest angelägna att göra på Hamnpiren?

— Det är så mycket man vill göra. Men kanske att de allmänna ytorna rustas upp och att vi skapar känslan av att det är dit människor vill komma på sommaren, säger Johan Azizsson.

Dragan Culum, som äger Tullhuset och Dal Baffo på Piren, är den ende krögaren som har varit med från starten 1999. Han tycker att det är fantastiskt att Hamnpiren nu kan utvecklas ännu bättre.

Vad är det viktigaste för att ni ska lyckas?

— Att krögarna och kommunen kommer överens, säger han.