För 23 år sedan startades den numera världskända e-sportsevenemanget Dreamhack. Två gånger om året, sommar och vinter, är datorfestivalen traditionsenligt på plats i Jönköping. Årets sommarupplaga var i år mellan 17 - 20 juni. Från att 1994 starta i en liten källarlokal i Malung, har nu Dreamhack arrangerats på flera olika orter runtom i världen. Största nyheten för i år var att musikscenen flyttades utomhus till Elmiafältet, gratis för alla personer i närheten att besöka.

Fakta: Dreamhack 2017

Dreamhack hade i år runt 50 000 besökare

Andelen kvinnor uppskattas ha ökat till 14 procent, fr..

Fakta: Dreamhack 2017

Dreamhack hade i år runt 50 000 besökare

Andelen kvinnor uppskattas ha ökat till 14 procent, från tidigare års 13 procent

20 miljoner personer har startat strömmar från evenemanget online

Runt 5 procent av deltagarna kommer från andra länder runtom i världen

Dreamhack är två gånger om året i Jönköping, en gång under vintern och en under sommaren

– Vi är väldigt nöjda med utomhusscenen. Det var mellan 5 000 till 6 000 personer som var på plats under invigningskvällen.

Separat tävling för tjejer

En annan nyhet för i år är att det fanns en separat tävling för endast kvinnliga deltagare. Detta då det märkts att kvinnor faller bort i mixade tävlingsgrenar.

– Problemet med mixade tävlingar är att det blir en hätsk miljö och att det blir påhopp mot tjejerna. När tjejerna spelar själva blir det en bättre stämning. De behöver egna turneringar för att det ska vara roligt att spela, berättade Christer Körnbäck, som är affärsutvecklare på sändningsbolaget Esen Esports.

Annons

Tomas Lyckedal håller med, fortfarande är det bara runt 13 procent tjejer som deltar på Dreamhack, en siffra som han hoppas höjs när de genomför sin deltagarenkät senare i veckan.

– Vi såg i statistiken att fler kvinnliga deltagare strömmade in när vi började köra cosplay (rollspel). Vi försöker hela tiden utveckla Dreamhack, med nya sorters spel, så att fler nya spelare hittar till oss. För 10 år sen kunde vi säga att den typiska deltagaren var en ung teknikintresserad kille, men i dag hittar vi både fotbollskillar från Partille och cosplayande tjejer i korridorerna. Det är en häftig förändring!

Dreamhack ska bli en stadsfestival

Lyckedal berättar att Dreamhack nu strävar till att bli mer av en stadsfestival för hela Jönköping.

– Vi har tagit Dreamhack ut från mörkret till det ljusa, vilket har gjort Dreamhack till ett större socialt evenemang.

Samtalen med kommunen och det lokala näringslivet är redan i full gång. Samarbetet med Spira i år var ett smakprov på det. I måndags spelade sinfoniettan för ett utsålt Spira. En konsert som JP recenserade med fyra av fem tändstickor. Gamingburen på Hovrättstorget är ett annat smakprov på Dreamhacks expansion, som guldkantades av besök från världsstjärnor inom e-sport, men även tillförordnade rektorn från Jönköping University, Mats Jägstam. Tomas Lyckedal tror inte Dreamhack-veteranerna blir besvikna på de förändringar evenemanget går igenom.

– Ambitionen är nu att låta vinterdelen av Dreamhack handla mer om business, och somrarna vara mer kulturella med musikinslag, så deltagarna vet vad som förväntas av respektive event. Vi har inte märkt någon besvikelse från deltagarna, utan vi ser som resultat att vi får fler och fler deltagare varje år.