SM den andra juli, en vecka senare väntar Ironman på hemmaplan i Jönköping. Det blir en intensiv inledning på juli för IKHP-triathleten Erik Holmberg. Men även om Ironman avgörs i Holmbergs hemstad Jönköping prioriterar 28-åringen SM i Vansbro.

— Det stämmer, jag drömmer fortsatt om en SM-medalj, säger Holmberg.

Fakta: Erik Holmberg

Ålder: 28.

Jobbar som: Arbetsledare på Skanska.

Utbildning: Högskoleingenjör i husbyggnadstekn..

Fakta: Erik Holmberg

Ålder: 28.

Jobbar som: Arbetsledare på Skanska.

Utbildning: Högskoleingenjör i husbyggnadsteknik.

Familj: Sambo.

Meriter: Fyra SM-Medeldistans 2014 och 2015, 6:a SM Olympisk 2014.

Åtta dagar senare väntar en annan av årets höjdpunkter för 28-åringen, nämligen Ironman som för den första gången avgörs Jönköping.

— Det är bara att hoppas på att formen håller i sig och att man inte är helt färdig efter SM. Men det är bara att gilla läget.

Annons

SM och Ironman innebär samma sträcka, och det är något av det tuffaste en människokropp kan utsättas för. Deltagarna inleder med 1900 meter simning. Därefter väntar nio mil på cykeln och tävlingen avslutas med 21 kilometer löpning.

Detta ska Erik Holmberg klara efter stenhård träning.

— Jag snittar tre timmar träning varje dag.

Hur motiverar du dig?

— Det är en livsstil. Jag har hållit på så här i många år. Jag tycker det är roligt. Alla pass kanske inte är så kul. Däremot är det roligt att vara bra när det är tävling. Då får man träna för det också.

För att hinna träna så mycket som möjligt jobbar Erik Holmberg halvtid. Han gör därmed det mesta för att vara i så bra form som möjligt under inledningen av juli månad. Men trots de stora träningsmängderna klagar inte flickvännen.

— Alla dagar det är möjligt tränar jag två pass per dag. Trots detta har jag en sambo, men det funkar eftersom vi har ett gemensamt idrottsintresse. Det finns en förståelse. Hon är också idrottare i grunden men hon tränar inte lika mycket.

— Det var nog värre när jag var orienterare. Då tränade jag inte lika mycket med det var tävlingar som gällde varje helg. Nu kan jag ge mig ut och cykla under fem timmar men det är inte samma sak.

Ingenting riskeras därmed, Erik Holmberg gör allt för att ta sin SM-medalj.