Det har blivit många Melodifestivaler, tv-kanaler och rymdbedrifter sedan dess – men några fler säsonger i fotbollens högsta serie har det inte blivit för Jönköpings Södra under de 46 år som gått.

– Men än har jag inte gett upp hoppet, säger Janne Karlsson, som fyller 75 år i år. Som var lagkapten i det allsvenska laget den gången.

– Nu börjar jag faktiskt tro att det finns en chans igen, förra säsongen var riktigt positiv och jag tycker den som kommer ser lovande ut, det finns både kontinuitet, kunnande och några riktigt intressanta nyförvärv i truppen.

Kontinuitet och kunnande fanns det nog den där gången 1969 också.

– Vi hade en rätt bra blandning av lite äldre, rutinerade, spelare som varit med ett bra tag och lovande yngre killar, minns Janne Karlsson. Men vi hade nog behövt spetsa truppen med någon eller några etablerade spelare av allsvenskt snitt ytterligare…

Lagkapten Karlsson själv stod för mycket av rutinen. Var med och kvalade upp J-Södra till allsvenskan redan 1959, spelade sen för Djurgården och Bromölla innan han återvände för att i ett nytt kval vara med och ta klivet upp 1968.

Göran ”Goggo” Johannesson sköt enda målet med ett praktskott i regnet inför 10 822 åskådare på Stadsparksvallen i den första kvalmatchen, sen blev det 1–1 borta mot Landskrona och 3–2-seger mot redan klara Sirius på Råsunda.

– Tankarna i klubben när avancemanget var klart var rätt mycket åt det hållet att de som varit med och lyft upp laget också skulle få chansen att spela i högsta serien, säger Janne Karlsson.

– Men det visade sig ju så småningom att det inte var så välbetänkt…

– Och det är klart att man ibland funderat på hur det egentligen hade gått om ”Kocken” varit med oss hela säsongen.

J-Södra började visserligen det allsvenska året med tre oavgjorda matcher på raken. Men sen började förlusterna rada upp sig, och i ett försök att rädda situationen började klubbledningen och tränaren Stig ”Vittjärv” Sundqvist se sig om efter förstärkning.

Annons

Och förstärkning blev det. Rolf ”Kocken” Andersson skrev på i en sommarstuga på Öland tidigt på sommaren. Skyttekungen, som säsongen före gjort 34 mål för Hammarby i Svealandstvåan, klev in och blev ett lyft direkt.

På elva höstmatcher blev det fem vinster, en oavgjord och fem förluster för Södra.”Kocken” gjorde fem mål, bland annat segermålet till 2–1 mot AIK i hemmadebuten inför en jublande hemmapublik på Stadsparksvallens välfyllda läktare.

– Till slut var vi ju inte så långt ifrån kontraktet, säger Janne Karlsson. Och spelmässigt tycker jag nog ändå att vi stod oss rätt bra, även om vi fick några rejäla smällar också…

Värsta motståndaren blev Smålandsrivalen Öster.

I första mötet, på Stadsparksvallen, tvingades J-Södras målvakt Janne Nordström kliva av efter att blivit ”överkörd” i en tuff närkamp. På den tiden fick man inte byta in några reservmålvakter – utan ytterbacken Janne Karlsson fick kliva in mellan stolparna.

– Jag hade ju spelat en hel del handboll tidigare, och faktiskt stått i mål i en match under mina år i Djurgården tidigare, så det var väl därför. Fast speciellt kul var det inte, tror jag släppte två eller tre. Och vi fick stryk med 0–5.

I Växjö blev det ännu värre. Sista allsvenska matchen för säsongen - sista matchen på snart 46 år – gick på Värendsvallen då ett redan avsågat J-Södra fick stryk med 6-0.

– Vi räckte väl inte riktigt till, tror Janne Karlsson. En serietabell ljuger ju sällan efter en hel säsong. Men ändå kändes det som om vi hade lite oflyt, var knappast sämre än exempelvis Elfsborg som slutade två poäng före oss. På hösten slog vi ju Elfsborg med 2–1 bland annat.

28 landskamper finns på meritlistan, ”stor grabb” kan sättas på visitkortet för den tuffe ytterbacken som ”föddes in” i J-Södra där pappa Evert varit aktiv spelare och på olika sätt engagerad i verksamheten.

– Det mesta jag lärt mig som fotbollsspelare lärde jag mig ändå i Djurgården, så man får väl säga att jag är lite kluven känslomässigt. Är nog både djurgårdare och södrait, så det kanske är tur att lagen spelar i olika serier…

Efter den aktiva karriären väntade en tränarkarriär som inleddes i J-Södra men som bland annat också innebar tränaruppdrag i pojk- junior- och U21-landslag mellan 1986 och 1993.

– Höjdpunkten var absolut OS i Barcelona 1992 med U21-landslaget. I dag laget fanns ju många ur den kull spelare jag följt ända sedan U17-landslaget, Jocke Björklund, Patrick ”Bjärred” Andersson och Nicklas Alexandersson bland andra.

”Snacket i omklädningsrummet” brukar vara det många idrottare säger sig sakna mest när karriären är över. Janne Karlsson, flera andra ur det senaste (vi skriver inte sista) allsvenska laget, plus en rad andra lite mer till åren komna södraiter, fyller numera den kvoten med regelbundna träffar i klubbstugan Odensberg. Där det jobbas en hel del – men också snackas fotboll och gamla minnen samt berättas historier som bara blir bättre och bättre för varje år som går.