Villan har ett fantastiskt läge på Vätterstranden bredvid restaurang Sjön och nära vattnet. Tidigare hade Jönköpings dykarklubb sina lokaler fram till år 2013 och sedan dess har villan stått tom.

Det har inte saknats köpare. Restaurangbolag Tabole ville köpa "Rosa villan" för 450 000 kronor medan Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) var beredda att betala en halv miljon. De ville driva kafé, hyra ut kanoter och skapa drogfria mötesplatser.

LÄS MER: Låt rosa villan gå till ungdomarna

Men politikerna i kommunfullmäktige kunde inte bestämma sig för vad villan skulle användas till. För snart ett år sedan blev det säljstopp för kommunala fastigheter, rosa villan var en av dem. Alla lokaler kanske skulle behövas till bostäder för nyanlända flyktingar.

Nu är köpstoppet hävt och "Rosa villan" ska säljas igen.

Varför har det blivit så komplicerat att sälja villan?

Annons

– Diskussionen har handlat om ifall villan skulle användas till restaurang eller av UNF. I sista änden kom vi fram till att vi måste ta reda på vad som gäller. Villan ligger så perfekt på Vätterstranden och vi vill inte att en förening som bara har verksamhet för sina medlemmar flyttar in där. Drömmen vore en förening med en fungerande, öppen verksamhet som också kan tänka sig att driva ett fik, säger Anders Jörgensson (M), ordförande i tekniska nämnden.

LÄS MER: Kampen om strandhuset snart avgjord

Skicket på villan är sådant att Anders Jörgensson tippar att det kostar minst en miljon kronor att rusta upp den.

De som köper villan gör det med tomträtt vilket innebär att kommunen skriver in i ett avtal vad villan ska användas till.

På sammanträdet den 17 januari ska politikerna i tekniska nämnden besluta reglerna för "Rosa villans" användning och sedan blir den till salu igen.

I allra bästa fall kan politikerna i kommunfullmäktige klubba försäljningen i mars, med tanke på historiken bakom försäljningen kan det dröja tills i april eller senare.

LÄS MER: Sista striden om rosa villan