När Elisabet Markstad från Habo reste till Sydspanien och besökte byn Muro upptäckte hon att de lagt till "ween" på slutet av namnet, för att fira Halloween. Hon inspirerades av detta och formulerade medborgarförslaget Haboween till fritids- och kulturnämnden så fort hon kom hem igen.

— Jag tänkte mig att det går att lysa upp Spinnet och ha en stor bål. Egentligen behöver det inte vara särskilt avancerat. Det är mest bara kul om det händer något här och vi får ligga i framkant för en gångs skull. Men en ljusfestival hade varit otroligt fint. Eftersom Habo ligger mellan Jönköping, som har ljusdesign- och belysningsutbildningar, och Fagerhult med ledande belysningsföretag borde detta märkas, beskriver hon.

"Habo är en egen kommun"

Annons

Fritids- och kulturnämnden har dock svarat Elisabet att de vare sig har de personella eller de ekonomiska resurserna för att kunna anordna evenemanget.

— Det låter som ett bra förslag, men det är tyvärr ingenting vår nämnd kan ta på sig att ordna, menar ordförande Åke Lundgren (KD).

Nämnden poängterar dessutom att rondellen i Sjogarp, utmed 195:an lyser. Om Elisabet vill ha mer belysning än så uppmanar de henne att åka till Jönköping för att fira Halloween istället.

— Men Habo är ju en egen kommun. Vi ska inte behöva bege oss mot Jönköping för att kunna uppleva något skoj eller fint. Jag har även andra idéer som jag fört fram till nämnden, men det är tråkigt att de alltid varit så nedslående mot dem. Snart får de göra verklighet av någon av dem – annars har jag hotat att komma med fem nya, säger hon och skrattar.