JP har tidigare skrivit om turerna kring Kulturskolans nya lokaler på Gästgivaregatan i Habo. Omedelbart efter att de flyttade in kring årsskiftet blev den undermåliga ljudisoleringen uppenbar för både lärare och elever.

Under sommaren har lokalerna byggts om, men kostnaderna har stigit i höjden.

— Det är sanslöst mycket pengar för skattebetalarna i Habo kommun. Vad sommarens ombyggnation har kostat, det vågar jag knappt tänka på, säger Fredrik Hempel.

Upprustningen skulle ursprungligen kosta 600 000 kronor, men detta höjdes till 1, 2 miljoner kronor. Det räcker dock inte då åtgärderna för akustiken har blivit kostsamma.

— Vad vi har sett är att det kommer att kosta mycket mer än vi trodde. Det är väldigt olyckligt, säger Thomas Werthén (M), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Dålig akustik

Att åtgärda problemen med akustiken i huset har hittills kostat 400 000 kronor, enligt Svante Modén, teknisk chef för tekniska förvaltningen.

Annons

— Det har dragit iväg lite. Men en del av kostnaderna för renoveringen läggs på den ordinarie hyreskostnaden, det är viktigt att komma ihåg, säger han.

De nya lokalerna är en tillfällig lösning och kulturskolan har sedan årsskiftet ett fyraårigt hyreskontrakt.

— Det är väldigt mycket pengar för en gammal fastighet som inte ens löser problemet. Det handlar bara om att släcka bränder. Den stora frågan är: vad händer nu? Det här är ju bara en mellanlandning, ett provisorium, som man lägger 2 miljoner på, säger Fredrik Hempel.

Oviss framtid

Det finns ännu inte någon långsiktig lösning för Kulturskolans lokalproblem. Fredrik Hempel har ställt frågan om Kulturskolans framtid till barn- och utbildningsnämnden, som vill avvakta sommarens renoveringar.

— Det här är en 17 år gammal problematik. Man har bara stuckit huvudet i sanden, säger han.

Efter alla omfattande ombyggnationer för att iordningställa lokalerna inleds höstterminen den 3 september, en vecka senare än planerat.

Ovissheten om lokalerna påverkar både lärare och elever på Kulturskolan.

— Det är frustrerande. Vi har precis avslutat arbetet med att packa ner allting - ännu en gång. Nu måste vi packa upp igen. Det tär på vilken organisation som helst, säger Fredrik Hempel.