Smålands musik och teater (Smot) förfogar över 22 lägenheter som företrädesvis ligger i centrala Jönköping.

Hur mycket använder ni dem?

Smots lägenheter

Smålands musik–och teater (Smot) disponerar 22 lägenheter som gästande artister får bo i.

Lä..

Smots lägenheter

Smålands musik–och teater (Smot) disponerar 22 lägenheter som gästande artister får bo i.

Lägenheterna finns företrädesvis i centrala Jönköping som Kungsgatan, Tegnérgatan, Munkgatan, Sjöbogatan, Bellmansgatan, Kapellgatan, Västra Storgatan, Järnvägsgatan, Kanalgatan, Klockgjutargatan, Lillgatan, Boktryckargata, Nygatan, Norra Strandgatan, Presidentgatan, Älgstigen och Brahegatan.

Artister i musikalen Les Miserables har bott i 14 av lägenheterna. Tio personer har också bott på Grindstugan i Huskvarna, 11 på vandrarhemmet i Huskvarna, några personer har bott i extra lägenheter och flera har bott på hotell. Sammanlagt har Smot betalat för 200 hotellnätter.

— Jättemycket. Men de står förstås tomma på somrarna och under vissa andra perioder. Vi skulle gärna hyra ut dem då men jag är inte säker på att det går, säger Per–Ola Nilsson.

Under perioden med musikalen Les Miserables har alla lägenheterna använts av artister och personal som varit knutna till musikalen. Men också andra produktioner på Smot har använt lägenheterna.

Därför har Smot tvingats hysa in artister och personal till Les Miserables i extra lägenheter, vandrarhem och på olika hotell. Boendekostnaderna, tillsammans med hyra av ljud, ljus och teknik, är en av orsakerna till att musikalen gör en brakförlust trots att den blivit en succé hos både publik och recensenter.

Per–Ola Nilsson tycker att en stad som Jönköping har ett orättvist läge i jämförelse med storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Annons

— I storstäderna bor oftast artisterna och de behöver inget annat boende när de jobbar på olika produktioner. Det är när de kommer ut till mindre städer som de måste erbjudas en bostad medan de är där, säger Per–Ola Nilsson.

Totalt har boendekostnaderna för artister och personal kostat 570 000 kronor. Hotell som har anlitats är John Bauer Hotel, Comfort Hotel, Grand Hotel, City Hotel, Stora hotellet, Slottsvillan i Huskvarna och A6 vandrarhem.

Går det att banta boendekostnaderna?

— Vi ska titta på hur man gör på ställen som har ungefär samma storlek som vi. Men vi måste kunna erbjuda övernattning. Nästan varenda konsert vi har innebär gästartister som kommer utifrån. Det är likadant över hela linjen, säger Per–Ola Nilsson.

Budgeten för Les Miserables var 10,4 miljoner kronor i kostnader och tillsammans med förlusten på nästan 5 miljoner blir kostnaderna 15,4 miljoner kronor. Därifrån dras intäkterna. Biljetterna sålde slut och hade Spiras salong haft plats för en större publik hade kanske Les Miserables kunnat spela in underskottet. Stora konsertsalen på Spira har bara runt 800 platser.

Är det rimligt att en enda produktion kostar så mycket?

— Man måste då veta att det inte finns någon produktion som har haft de intäkterna som Les Miserables har haft. De är större än normalt. Men all kultur är skattefinansierad. Smot ska dra in 16 procent av den totala budgeten, resten betalas via skatterna, säger Lars Johansson, direktör för utbildning och kultur på Region Jönköping.

Hur hårt tar ni på miljonunderskotten i budgeten?

— Verksamheten måste hålla budget och nu måste Smot jobba intensivt med sitt budgetarbete inför 2018. De måste pröva allt och man kan stryka planerad produktion om det blir nödvändigt. Däremot kan man inte ställa in musikalen ”On the town” som har premiär den 22 september nästa år. Då skulle vi få betala 10 miljoner kronor för ingenting eftersom kontrakten är skrivna och klara, säger Lars Johansson.

Blir det några konsekvenser för chefen Per–Ola Nilsson när budgeten har ett så stort underskott?

— Det finns nog tusentals offentliga chefer som inte alltid lyckas hålla sina budgetar men vi sparkar inte människor på löpande band. Per–Ola Nilsson har gjort ett stort jobb med musikalerna som blivit kända både i och utanför Jönköping. Nu är det viktigt att återställa budgeten och få den i balans, säger Lars Johansson.

LÄS MER: Spira–chefen om den miserabla förlusten

LÄS MER: ”Vi står inför ett vägval”

LÄS MER: ”Imponerande Les Misérables på Spira”