Lista: Dyraste husen i Jönköping

En överhettad marknad, pratas det om, liksom glada och nöjda mäklare.

— Det är säljarnas marknad helt klart och så länge räntorna är så här rekordlåga kan ju alla köpa hus för tre miljoner, säger Henrik Holm på Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping.

— Men vi mäklare måste vara noggranna med att höja ett varningens finger till allt för optimistiska köpare, mycket kan hända 2016, understryker Holm.

Bostadsmarknaden i Sverige fortsatte ända fram till november att rusa i höjden. Till slut noterades en prishöjning på villor i landet på närmare 15 procent för 2015, för bostadsrätter hela 20 procent.

— Det är förstås orimligt att det ska ligga kvar, snart måste prisuppgången normalisera sig runt fem procent, säger Peter Nelzén.

Att Jönköping är en expansiv ort gör förstås sitt till att höja villapriserna. Om de dyraste adresserna fortfarande ligger på Bäckalyckan, följt av Bymarken och Dunkehalla, så kommer centrala områden som Vättersnäs och Ekhagen starkt.

— Och inte minst Bankeryd dit många vill flytta till i dag, berättar Henrik Holm, men den mest anmärkningsvärda uppgången på sistone har faktiskt varit Egnahem och det ligger ju ändå en bit utanför.

Andra eftertraktade villaområden är Hisingen och Samset, som det byggs på och köas till.

— Folk tror att det är färre objekt ute till försäljning, säger Nelzén, men det handlar bara om kortare ledtider, att köparna håller sig framme ibland innan objekten läggs ut till försäljning. Vi mäklare kan i stort sett sälja utan visning, men det vill vi ju undvika.

— Hoten om höjda amorteringskrav tycks heller inte skrämma, å andra sidan kommer det mest påverka de som sitter på jättedyra kåkar i storstadsområdena, menar Nelzén.

I Habo betalade en köpare som mest 8 745 000 kronor för en fastighet. Den aktuella är i Rödån, med strandtomt mot Vättern strax norr om Habo.

Lista: Årets dyraste hus i Habo kommun

I Gränna stod fjolårets dyraste kåk på Bergsgatan, den gick för 6 100 000 kronor.

Mullsjö kommuns högst värdefulla hus ska enligt en köpare ligga i Spåneryd alldeles intill Stråken, halvvägs till Sandhem. Prislapp: 4 000 000 kronor.

Lista: Årets dyraste hus i Mullsjö kommun

I Vaggeryd kostade den dyraste villan 3 325 000 kronor förra året, på adressen Kaveldunsgatan.

Ingen trend på utflytt från staden?

— Nej, tvärtom och på landsbygden ligger priserna stilla, säger Peter Nelzén, det vara något alldeles extra om de ska skjuta i höjden.

Lista: Årets dyraste hus i Vaggeryds kommun