Jönköping

Johanna Schiffler, Värnamo, och Lina Gustavsson, Malmbäck, satsar på spelbranschen och vill jobba med att utveckla grafiken. De får snart nya klasskompisar som satsar på spel eller event.
Foto: Elin Elderud

Det är LBS Kreativa gymnasium som kopplar på E-sport till det estetiska programmet.

– Det ligger i tiden, branschen växer över hela världen och Jönköping är ju redan ett centrum för spel genom till exempel Dreamhack, säger Stina Geijer som är nytillträdd rektor.

Att ha spel som jobb

Vi hälsar på i skolan som ligger nära järnvägsstationen. Skolan finns i fyra våningar och genom glasrutor ser vi stort fokus på datorskärmarna. Här pluggar eleverna systemutveckling, spelutveckling, spelgrafik, grafisk design och kreativ kommunikation och all utbildning förbereder för högskolestudier.

– Man kan ha spel som ett jobb, precis som annan elitidrott, säger Stina Geijer som också jämför med schack.

Stina Geijer tycker det är helt rätt i tiden att LBS Kreativa gymnasium utvecklas med en idrottsgren, E-sport.
Foto: Elin Elderud

Den nya delen med E-sport får två fördjupningsdelar, talang eller event. Talang vänder sig till den som vill som vill utveckla själva spelandet och siktar på en spelarkarriär medan event är mer för det som är runt omkring, som arrangör, företagare eller marknadsförare.

Skolan ska knyta till sig coaher som ska ledas av CS-legendaren Emil "HeatoN" Christensen.

"Helt galet"

– Branschen exploderar, det är egentligen helt galet. Det är en stor sponsor- och publiksport och världen ligger öppen för den som vill satsa seriöst, säger Sebastian Frankenberg, estetlärare vid skolan.

Sebastian Frankenberg tror att det finns bra möjligheter till intressanta framtidsjobb i en växlande spelbransch.
Foto: Elin Elderud

Fortfarande finns både fördomar och okunskap och alla är väl inte överens om att E-sport är idrott. Men här får vi höra att det handlar om såväl mental som fysisk träning, och man behöver både äta nyttigt och sova bra för att orka med. Ett sunt utövande och schysta värderingar, står det på hemsidan.

Annons

Pluggar sitt intresse

Att det inte håller att spela hela natten och gå till skolan nästa dag vet eleverna Johanna Schiffler från Värnamo och Lina Gustavsson från Malmbäck. De har valt gymnasiestudier utifrån spelintresset och pendlar hit varje dag.

– Vi trivs jättebra här, det känns mer som att komma till ett lägenhetshus där vi får hjälp av vänner med lära oss det vi vill hålla på med, säger Johanna Schiffler.

Båda vill jobba med spelgrafik i framtiden och de vet redan på vilka högskolor de vill studera efter studenten för att nå sina mål.

Kan tjäna bra

–Det är stor efterfrågan och företagen vill ha studenterna innan de är klara med högskoleutbildningen. Det är större chans att tjäna mer som proffs inom spelbranschen än som till exempel fotbollsspelare, säger Sebastian Frankenberg.

Skolan har totalt 260 elever idag och det finns plats för 30 elever inom E-spel. Enligt preliminära siffror ser det ut att bli drygt 15 studerande det första läsåret.

– Men fördelningen talang eller event vet vi inte riktigt ännu, säger Stina Geijer.

På onsdag kväll ordnas ett event på skolan då eleverna visar sina kreativa projekt för allmänheten.

E-sportprofilen och CS-legendaren Emil "HeatoN" Christensen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Lan