André Petersson har under de tre senaste säsongerna spelat i KHL för HK Sotji. Men tiden där har kantats av viss turbulens och han har tidigare meddelat att han vill lämna klubben.

— Jag vill bort från Sotji. Klubben har alldeles för obalanserad ekonomi och det har bara blivit värre och värre för varje år. Får man vänta sex månader på sin lön är det ju inte riktigt bra, sa forwarden i en intervju med JP-sporten tidigare i våras.

Kontraktet med HK Sotji har gått ut, men det faktum att klubben fortsatt äger hans KHL-rättigheter har hindrat honom från att skriva på för någon annan klubb i ligan.

Tills nu. För några dagar sedan fick han ett skönt besked.

— Jag hade ett problem med att jag inte var "free agent" tidigare, men nu har jag blivit det. Det har lett till att marknaden öppnat sig rejält.

— Nu är jag "unrestricted free agent" och kan välja och vraka.

Processen har dragit ut på tiden.

— Det gick till rätten och där har det dragit ut på tiden. Från början trodde jag inte att det skulle gå, tydligen har ingen import blivit detta ("unrestricted free agent") innan, och enligt mina advokater såg det inte ljust ut. Men det löste sig på mållinjen.

Hur känns det?

— Det känns bra. Nu har jag hela ligan öppen för mig. Det är lite sent, de flesta lagen har sina importplatser fyllda, men vi får se vad som händer och vad som finns öppet.

Hur ser du på dina chanser att skriva på för ett lag i KHL?

Annons

— De är ganska stora i nuläget. Det känns som det är ganska svårt att ta sig till KHL, om man spelar i Sverige måste man vara en toppspelare i ligan för att få ett kontrakt, men när man redan är där och har hyfsat hög status så underlättar det.

Att nå en bra lösning i KHL är lättare i nuläget än efter ett eventuellt år på annat håll, menar han.

— Ja, precis. Det ökar även chanserna för ett eventuellt OS senare.

Vad är det du söker hos en framtida KHL-klubb?

— Jag vill ha ett bra lag. Nu har jag spelat i Sotji och åkt runt och förlorat i tre år, eller okej, vi har inte varit ett topplag i alla fall. Nu vill jag ha en chans att gå långt i slutspelet och helst spela i västra Ryssland, närmare hem.

Utesluter du spel i HV71 kommande säsong?

— Jag utesluter ingenting, men just nu är det KHL som är intressantast.

— Nu med den här öppningen lutar det mer åt KHL.

André Petersson har haft kontakt med HV71 under en längre tid men meddelade tidigt klubben att han vill avvakta KHL och rättsprocessen där.

— HV71 var med hela tiden och det var flera SHL-lag som ringde. Men jag sa till alla svenska klubbar att jag inte kan ta ett beslut, att jag väntar på rättegångsgrejen.

Det är alltså spel i KHL som är målet. André Petersson hoppas nå en lösning inom den närmsta veckan.

— Jag för diskussioner med flertalet klubbar.

Vad är din hälsning till HV-fansen som fortfarande hoppas på att du ska återvända till Jönköping?

— Det hade varit riktigt, riktigt kul att spela i HV71 igen. Men vi får se när det blir. Det kan bli nu eller senare, säger André Petersson.

KHL
SHL