Sent på måndagskvällen började det att brinna på flera ställen på JRAB:s anläggning intill Ica Maxi på Herkulesvägen. Under kvällen syntes rökpelare i stora delar av Jönköping, och det dröjde innan branden var under kontroll.

Polisen misstänker att branden var anlagd och inledde tidigt en förundersökning om mordbrand.

– Det mesta tyder på att den var anlagd eftersom det började brinna på flera ställen, säger Richard Samuelsson.

– Det är inga egentliga materiella skador. Mestadels är det brännbart material som virke och byggavfall som har brunnit och dessutom är någon lastbil drabbad. I dag har vi haft efterbevakning och kontrollerat så att det inte flammar upp igen, och det finns ingen tendens till det. Anläggningen är stängd för ordinarie verksamhet, men vi räknar med att öppna igen i slutet av veckan.

Klippte upp staket

Förövarna, som fortfarande är okända för polisen, tog sig förmodligen in på anläggningen genom att klippa upp ett staket.

– Vi tycker att vi har gjort vad som krävs för att undvika att någon tar sig in, det går att ta sig in bara man vill. Vi har vaktfirmor som ronderar några gånger per dag och de var där bara en halvtimme innan det började brinna, konstaterar Samuelsson.

Upplever ni att det finns en hotbild mot företaget?

Annons

– Det är inget som är uppmärksammat i alla fall. Men det här såg ut att vara mer avancerat än bara bus, det var ett vansinnesdåd.

"Svårt att skydda sig"

De senaste åren har det skett en ökning av bränder på avfallsanläggningar, och det verkar inte vara en slump.

– Den här gången var det svårt att skydda sig. Men annars misstänker vi att bränderna har orsakats av litiumbatterier som numera finns i leksaker och som självantänder.

Det är sedan tidigare klart att JRAB kommer att flytta sin anläggning från Herkulesvägen till Målön mellan Torsvik och Taberg söder om Jönköping.

– Vi har redan flyttat en del av verksamheten och ska flytta det övriga när alla tillstånd och bygglovsfrågor är klara, säger Richard Samuelsson.

Relaterat: Storbranden misstänks vara anlagd