Kulturhuset Spira drivs för närvarande av teaterchef Lars Melin och musikchef Helle Solberg. Deras chef Ola Lundmark är just nu sjukskriven men uppges komma tillbaka i slutet av november.

En chef för Spira

I slutet av maj i år kom beskedet att Anne Lene J Henning hoppar av som administrativ chef för k..

En chef för Spira

I slutet av maj i år kom beskedet att Anne Lene J Henning hoppar av som administrativ chef för kulturhuset Spira. Hon hade då varit chef tillsammans med teaterchef Lars Melin och musikchef Helle Solberg.

JP hade då rapporterat om personalens stora missnöje med bland annat det tredelade ledarskapet.

Nu, ett drygt halvår senare, kommer annonserna i DN och några branschtidningar om att Spira söker en ny chef. Det ska vara en och inte tre.

Var det ett misstag med tre chefer för Spira?

– Det fungerade väldigt bra under en uppbyggnadsperiod men vi skulle ha brutit det när uppbyggnaden var klar, medger Lars–Otto Holmgren.

En utomstående konsult har jobbat tillsammans med personalen på Spira. Finns han kvar?

– Det är avslutat för ett bra tag sedan, säger Lars–Otto Holmgren.

Är det inga problem längre på Spira när ni ändrat det tredelade ledarskapet?

– Jag tycker att du ställer en väldigt förenklad fråga. Men jag svarar att vi nu jobbar framåt och ser fram emot den här förändringen. Personalen tycker att det blir jättebra med en chef som ska vara en erfaren ledare och som också ska ha erfarenhet från branschen. Det får inte vara en duktig ledare från ett annat område utan erfarenheten måste komma från branschen som har sina egna traditioner och villkor, säger Lars–Otto Holmgren.

Kräver ni att chefen ska flytta hit?

– Jag tror att den chefen vi söker kommer från någon av storstäderna eftersom kulturutbudet är så koncentrerat dit. I bästa fall kan det vara någon som väljer att flytta hit. Men vi kan inte tvinga någon att göra det, säger Lars–Otto Holmgren.