Relaterat: Gica, 48, drömde om ett nytt liv i Sverige - nu misstänks han blivit mördad

Den 8:e augusti hittades Gheorghe "Gica" Hortolomei-Lupu död i Smedbyn i Huskvarna.

I slutet av augusti häktades en 16-åring för mord. Ytterligare tre ungdomar är misstänkta för något brott i samband med mordet.

Flera personer har vittnat om att "Gica" trakasserats under en längre tid av ett gäng ungdomar.

Människorättsorganisationen Amnesty uttalar sig om mordet på "Gica" och den allt hårdare retoriken mot människor som tigger. På sin hemsida kräver de att politikerna tar ansvar för hur de beskriver utsatta människor.

"Ingen får beskrivas som bara ett problem. Individer får inte klumpas ihop och göras till något främmande, smutsigt och misstänkt. Människor har rättigheter. Det offentliga har skyldigheter. Under alldeles för lång tid har svenska politiker med olika medel fokuserat på att “få bort tiggeriet” snarare än att stå upp för människovärdet hos de mest utsatta", skriver Amnesty bland annat innan de avslutar:

"Det är dags för politikerna att ta ansvar för hur det offentliga samtalet förs".

Läs mer: Stefan Löfven om mordet i Huskvarna: "Jag blir väldigt, väldigt bedrövad"

Annons

Förra veckan uttalade sig statsminister Stefan Löfven om det misstänkta mordet för Jönköpings-Posten.

– Nu måste rättsprocessen ha sin gång, men bara det att man mördar en av samhällets svagaste. Vi behöver diskutera hur man får stopp på tiggeriet för det är ingens framtid. Men det här är ju så fruktansvärt. Jag blir väldigt, väldigt bedrövad, sa Löfven.

– Vi känner stor oro över hans attityd när han väldigt snabb kopplade mordet till att mannen brukade tigga. Därmed skuldbelägger han offret. Det var sannolikt inte meningen men det visar på en förskjutningen i samtalet när man målar upp människor som ett problem, säger Johanna Westeson och beskriver statsministerns uttalande som "magstarkt och mycket oroande".

Hon är också mycket kritisk till att statsministern inte vill ta något ansvar för den hårdare jargongen mot EU-migranter.

– Som ledare har han ett stort ansvar för hur vi talar om människor. Vi vet hur långt det kan gå när vissa grupper av människor misstänkliggörs och smutskastas.

Relaterat: Mordet på EU-migranten: Åklagaren efterlyser två personer som setts vid brottsplatsen
Relaterat: Mordet på EU-migranten: Åklagaren efterlyser två personer som setts vid brottsplatsen
Relaterat: Mordet på EU-migranten: Mordutpekad 14-åring anlitar stjärnadvokaten
Relaterat: Nätetikexperten efter mordet: Så hanterar du och ditt barn ryktena i sociala medier