LÄS MER: SD-topp utreds för rasistiska inlägg

Det var i augusti som JP berättade att SD:s ordförande i Jönköping utreddes för att ha skrivit främlingsfientliga kommentarer på nätet. Enligt sajten ”Inte rasist men…” ska Wannling bland annat ha skrivit "negrerna har vi som underhållning, lite som cirkusdjur". Enligt samma uppgifter ska Wannling på Facebook spridit symboler med kopplingar till politiska neonazistiska rörelser och även ”gillat” hemsidan för det nynazistiska vit-maktpartiet AWB, som talar om att ett folkmord bedrivs på vita.

Själv har Roger Wannling dementerat att kontot tillhör honom och att han skrivit kommentarerna.

– Det är absolut inte jag som har skrivit kommentarerna, sade SD-ordföranden till JP 30 augusti.

LÄS MER: Wannling (SD): Jag tar inte timeout

Efter att kommentarerna uppdagats gav SD:s partiledning distriktsstyrelsen i uppdrag att utreda händelsen. Och nu står det alltså klart att Roger Wannling valt att lämna sin post, enligt ett pressmeddelande som skickades ut under tisdagen.

Vad säger han själv?

– Han är inte utesluten själv, utan han är besviken över uteslutningarna som skett i bygden, så har jag uppfattat honom. Sen vill jag inte spekulera mer i det.

Annons

Staffan Eklöf uppger att man fick reda på Wannlings avhopp under måndagskvällen.

– Om någon hoppar av och inte längre vill vara med, då får man hantera den situationen.

Hur ser du på kommentarerna han förnekar?

– Det finns ett ärende i medlemsutskottet, det är ingenting som jag vet så mycket mer om. Jag fokuserar bara på det faktum att han valt att avgå, säger Staffan Eklöf och fortsätter:

– Jag har bara kommunicerat med distriktsordföranden kring detta, det är den enda kontakten jag har haft. Det är också helt enligt arbetsordningen.

Hur påverkar det här SD:s förtroende?

– Varje situation får bedömas för sig. Det finns alltid faktorer som spelar in. Politiken ställer högre krav på personer, men var reglerna för var gränsen går får tas centralt.

– Jag hoppas att det blir fokus på sakfrågor, det är det som påverkar medborgarna.

Roger Wannling har suttit som ordförande för SD i Jönköping sedan i februari.

– Vi har tagit beslutet att inte ha något extra årsmöte, vi kör på som vanligt. Jag kommer sitta kvar tills nästa årsmöte, så får vi ta en diskussion om vem som ska bli ordförande framöver.

LÄS MER: Sylvebo: Och så var det SD igen