Kooperativet Bikupan startades 1989 av en handfull eldsjälar som ville slå ett slag för ekologiska matvaror och närproducerat och andra produkter, exempelvis choklad, tvättmedel och hygienprodukter. Samtidigt öppnades den lilla butiken på Tändstickområdet och den är kvar på samma plats i dag. Det var enligt uppgift en av de första i landet av sitt slag då intresset för ekologiskt sakta började ta fart.

— Vi trivs alldeles utmärkt här. Området behöver butiker och jag hoppas att alla framtidsplaner kommer skapa förutsättningar för att vi kan vara kvar och utvecklas. Intresset för närproducerat, kravmärkt och ekologiskt har medvind just nu, säger Melanie Strömberg som varit engagerad i flera år och ordförande de senaste åren.

250 medlemmar

Annons

Bikupan har i dag två anställda som sköter den dagliga verksamheten. Hela kooperativet har cirka 250 medlemmar varav en del hjälper till ideellt. De flesta av medlemmarna bor i Jönköpings kommun men också i angränsande kommuner och län.

— Vårt motto har alltid varit att satsa mer på kvalitet än kvantitet och att slå ett slag för närproducerat med aktörer från trakten som levererar allehanda matvaror. I dag finns säkert ett 70-tal leverantörer som vi köper varor av, säger Christina Evertsson.

Återvinning är ordet

Och det handlar således mycket om vår miljö som också innebär att plastförpackningarna byts ut mot kassar och förpackningar av andra material, exempelvis tyger. Ris och andra produkter i lösvikt är också ett sätt att värna om miljön. Tygpåsar har bland annat gjorts av tyger skänkta av Erikshjälpen.

— Återvinning i alla dessa former är viktigt. Det märks också att vi ligger rätt i tiden. Alla åldrar kommer hit och dagens unga har också ett stort miljötänkande, det märks att de har ett stort intresse för att handla miljösmart och ekologiskt, säger Melanie Strömberg.

De och Bikupan vill också vara kvar på området.

— Det finns ingen anledning att flytta närmare centrum, det skulle dessutom kosta mer för oss som jobbar för att gå runt och inte mer och det gör vi nu, säger två av Bikupans eldsjälar.