Det var klockan kvart i elva på måndagsförmiddagen som rektor Ulf Vaim tog beslut i samråd med förvaltningen om att be föräldrarna hämta sina barn. Beslutet togs emot med blandade känslor, av eleverna.

— Jag tänkte att jag inte ville gå hem, jag hade så roligt i skolan, säger Freja Ekman 8 år.

När JP träffar henne och klasskompisen i klass 2, William Andersson, så är det lunchrast. Ett fåtal elever är kvar. De har fått smörgås istället för fiskgryta eller pytt i panna, som det stod i skolmatsedeln.

— Det var kallt i klassrummet, jag tick ta på mig fleecen, säger William Andersson.

Läraren Lena Matsson säger att alla föräldrar har ställt upp utan protester, de har förstått att det inte gick att hålla kvar barnen i skolan. Även om några av eleverna kom med kreativa förslag, som att laga mat på trangiakök.

Plötsligt utbrister William att han ser sin pappa, "nu ska jag gå hem". Freja får vara kvar en stund till, hennes mamma jobbar på skolan.

Ovanlig situation

Rektor Ulf Vaim konstaterar att det varit en speciell dag för skolans 220 elever.

Strömmen gick klockan tjugo i nio, beskedet var att den skulle vara tillbaka en timme senare. Rektorn hade löpande kontakt med sina chefer på förvaltningen, som i sin tur hade kontakt med räddningstjänsten.

— Det är ju problem att det blir kallt i lokalerna och det blir mörkt. Kvart i elva tog vi beslut om att be föräldrarna att hämta hem sina barn.

En anledning var att det inte gick att tända lyset på toaletterna en annan att maten som kommer från äldreboendet Solgården inte gick att hålla varm.

Vid tolvtiden kom så strömmen tillbaka men då var det för sent att ändra på planerna.

— Man ser hur sårbart det är säger Ulf Vaim.

Han tillägger att skolan ansvarar för omsorgen av alla barn, tills de blivit hämtade.

Flera timmar

Det var vid kvart i nio på måndagsmorgonen som drygt 5 000 kunder i framförallt de östra delarna av Jönköping blev drabbade av elavbrottet.

— Orsaken var ett fel på en brytare i en transformatorstation i Ramsjöholm, säger Eons regionchef Björn Persson.

Vid 13-tiden ska alla drabbade ha fått tillbaka strömmen igen, som var borta i över fyra timmar.

Barn hämtas i skolor

Jönköpings kommun beslutade på förmiddagen att skolbarn i Lekeryd och Järsnäs måste hämtas av föräldrarna. Nästan samtidigt kom strömmen tillbaka och kommunen drog tillbaka hämtningsbeslutet för förskolan, men inte för skolbarnen i låg- och mellanstadiet.

— Lokalerna blev för kalla. Förskolan har återgått till normalläge. Men skolorna har redan skickat hem en del elever. Så där är det fritids eller att föräldrarna hämtar, som gäller, säger Peter Lindström, förskolechef på Jönköpings kommun.

Skollunchen blev dessutom försenad och i en något enklare variant eftersom det inte gick att laga mat ordentligt.

2,5 timmar

I Kaxholmen fick kunder elen tillbaka strax efter klockan 11 och en av dem är Berit Dahlberg.

– Jag var ute med hundarna innan och såg att de flesta fått tillbaka elen i det här området.

Det blev även kallt i hennes lägenhet under de 2,5 timmar som hon var utan el.

– Men det största problemet var att jag inte fick mitt morgonkaffe, säger hon.

Enligt EON:s hemsida ska samtliga abonnenter som varit utan el i östra kommundelen ha fått tillbaka denna, vid 14.30 på måndagseftermiddagen.

el