Idrott har engagerat Huskvarnabon Sveneric Martinsson på flera sätt genom hela hans 73-åriga liv. Som 15-åring spelade han bordtennis i Rumlaborgs BTK och det var som 15-åring han fick sitt första styrelseuppdrag.

Med åren har uppdragen i olika föreningar blivit fler. Han har bland annat varit aktiv i Huskvarna IF, varit med och startat Husqvarna IK innebandy, suttit med i styrelsen i Huskvarna Södra IS och tränat ett pojklag i Brahe basket.

— Jag vet inte varför jag tycker om idrott så mycket. Men jag hade intresse för det tidigt och med åren har det bara växt, säger han.

"Betyder nästan allt"

Han berättar att idrotten har gett honom mycket vänner och idrotten ligger honom varmt och hjärtat.

— Förutom min familj betyder idrotten nästan allt, säger han.

Annons

Det är främst fotboll och pingis som Sveneric tycker om. Han spelar fortfarande pingis i Huskvarna Södra och deltar i veterandm i friidrott. På äldre dagar började Sveneric spela golf, något han har stor glädje av och sedan han fått barnbarn är han lika involverad och engagerad i deras idrottsaktiviteter som i sina egna.

— Jag har sex barnbarn som också är aktiva i idrott. Då måste man titta på dem också, säger han.

Flerfaldig pristagare

2012 fick Sveneric ta emot Smålands idrottsförbunds förtjänsttecken i guld, något som har betytt mycket för honom. Han fick då gratis inträde vid alla anordnade tävlingar i Småland, något han aldrig har utnyttjat.

— Nej, jag vet att föreningarna behöver varenda krona de får in så det har jag inte använt, säger han.

I lördags tog Sveneric emot riksidrottsförbundets förtjänsttecken i Karlstad. Frun Gullbritt följde med honom.

— Det är jättestort för mig. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna få det så det känns fantastiskt, väldigt hedrande, säger han.

Han berättar att han inte hade kunnat engagera sig i idrotten i över 33 år om det inte vore för det stora stödet från frun Gullbritt och familjen.