I höstas utmanade lärarna eleverna på Dalviksskolan att läsa över 5000 titlar som en del i ett läsprojekt. Om projektet skulle lyckas lovade Dalviksskolans rektorer Per Johansson och Anders Josefsson att övernatta i en skog i närheten av skolan. När projektet nu har avslutats går det att konstatera att barnen lyckats läsa långt mer än så. Sammanlagt läste skolans 360 elever 7336 titlar. Rektorerna får nu stå sitt kast och berättade för barnen under en stor avslutningsfest att de kommer att spendera kvällen under bar himmel.

Förutom tillkännagivandet överraskade lärarna barnen med att bjuda på glass från glassbilen. Glassen gjorde succé bland barnen som även var positiva till läsprojektet.

– Det har varit jättekul, säger Wilmer Sandqvist som går i 5:e klass.

Lärarna berättar hur många titlar eleverna på Dalviksskolan har läst.
Foto: Wendela Thiman

Attityden kring läsandet ser ut att ha blivit mer positiv. Wilmer Sandqvist och hans vänner Neo Oinonen, Viggo Sandqvist och Robin Andersson säger att de alla läser mer än de gjorde innan och att de ska fortsätta att med det efter projektets slut.

– Jag vill fortsätta med läsandet nu när jag har kommit i gång, säger Viggo Sandqvist.

Ville vända negativ trend

Initiativet till att starta ett läsprojekt grundade sig i de försämrade resultaten i läsförståelse bland skolans elever. Rektorerna märkte att det särskilt var pojkarna som hade problem.

– Läsförståelsen för pojkar har inte bara varit nedåtgående på Dalviksskolan utan är ett del av ett större nationellt problem. Vi ville dock inte bara fokusera på pojkarna utan skapa ett projekt som involverade alla, säger Anders Josefsson.

Annons

Sagor, fantasy, krönikor och äventyrsromaner är bara några av de genrer som barnen har läst. Alla typer har varit välkomna. Det viktigaste för rektorerna har inte varit vad barnen läst utan att de läst.

Eleverna firar med glass
Foto: Wendela Thiman

Upprusta biblioteket

Projektet kommer inte att göras om men fortsatta satsningar på att främja barnens läsande håller på att göras. Biblioteket ska bli större och läsplattor ska köpas in. Målet är att biblioteket inte bara ska innehålla fysiska böcker.

– Vi vill att biblioteket ska bli ett mediatek där man kan läsa på många olika sätt, säger Anders Josefsson.