I februari 2014 stod det klart att Hagabodaskolan var så fuktskadad att den måste renoveras. Eleverna flyttade in i moduler. Nu har skolans niondeklassare kunnat flytta in i nyrenoverade lokaler, men elever på Hagabodaskolan har vittnat om smärtsam kyla inuti lokalerna.

— Man kan inte koncentrera sig på lektionerna och man kan inte ta något seriöst för man sitter och fryser hela tiden. Man sitter och somnar för att man blir trött av att det är kallt, säger Alice Svensk, som går sista året på Hagabodaskolan.

Eleverna har testat det mesta för att undgå kylan. Det är jackor, mössor, varma kläder och vantar som gäller.

— Jag tycker inte det är jättebra för att man vill ju få högre betyg sista årskursen. Det går inte koncentrera sig, men man får inte ha på sig jackorna för det är brandrisk säger lärarna, berättar Alice Svensk.

— Nu sitter man med extra varma kläder, mössor och vantar och sådant, säger hon och skrattar.

Renoveringar hindrar

Annons

Det går inte att koppla på värmesystemet i nuläget på grund av renoveringarna och istället valde kommunen att installera värmefläktar när niorna flyttade tillbaka in i skolan.

— De sade att de skulle sätta på en värmefläkt, men det blev bara en på en hel våning. Det räckte till ett klassrum bara, berättar Alice Svensk.

Katarina Ståhlkrantz är barn- och utbildningschef för Habo kommun.

Inom två veckor

— Årskurs nio har undervisning i det hus som håller på att renoveras. De har undervisning i en del av byggnaden, men det pågår fortsatt renovering, säger hon och fortsätter:

— Tanken är att man ska koppla på värmesystemet inom två veckor. Nu när det blev kallt ställde vi ut värmefläktar, men säkringen gick eftersom belastningen på elnätet blev för stort.

Nya fläktar

Nya fläktar beställdes i fredags förra veckan och installerades av tekniska förvaltningen i början på veckan. En elev berättar att trots de nya fläktarna så är det fortfarande kallt även om det är "något varmare".

— Jag förstår att det blir en dålig arbetsmiljö både för personal och elever, men det var ingen som visste om att säkringarna skulle gå.

— Jag tycker att man har hanterat det så skyndsamt som det är möjligt att göra, säger Katarina Ståhlkrantz.

Skolan ska stå klar under senare delen av hösten, resterande elever flyttar in i skolan vid årsskiftet.