För exakt 20 år sedan spelades den senaste challengerturneringen på svensk mark, då i Stockholm. Nu är touren precis under ATP-nivå tillbaka i Sverige, men nu spelas den på Racketcentrum på Elmia.

Affischnamnet är Sverigeettan Elias Ymer.

Fakta: RC Hotel Open

Datum: 7-13 mars.

Startfält: 32 spelare i huvudturneringen.

Bästa rankade spelare: F..

Fakta: RC Hotel Open

Datum: 7-13 mars.

Startfält: 32 spelare i huvudturneringen.

Bästa rankade spelare: Filip Krajinovic (97).

Svenskar i huvudturneringen (ATP-ranking inom parentes): Elias Ymer (151), Markus Eriksson (479), Isak Arvidsson (658), Daniel Windahl (961), Patrik Rosenholm (1026).

— Jag har bra minnen härifrån. Jag spelade min längsta tennismatch någonsin när vi mötte Lettland i Davis Cup 2014 i Jönköping. Det kanske var den bästa tennisupplevelsen någonsin, även fast jag förlorade den matchen. Men jag vann under söndagen i alla fall.

Räddade Sverige

Den vinsten betydde att Sverige spelade kvar i division 1 i Davis Cup. Men nu är inte Elias Ymer på plats i Jönköping för att spela Davis Cup, utan RC Hotel Open som spelas i det renoverade Racketcentrum.

Annons

— Det är grymt att vi (svenskarna) får spela på hemmaplan. Vi spelar i stort sett varje vecka utomlands, så gärna fler tävlingar i Sverige. Martin Claesson (turneringsdirektör) gör ett jättebra jobb för alla. Redan nu säger spelarna att det är en av de bästa challengerturneringarna de har spelat. Det är jättefint här, säger Elias Ymer.

Under februari insjuknade Ymer i influensa och kunde inte spela Davis Cup mot Ryssland i helgen.

"Jag svimmade"

— När jag skulle åka ner till Växjö och träna i mitten av februari började jag att må jättedåligt. Hela den veckan åkte jag in på sjukhus så vi tränade ingenting i Växjö. Sedan svimmade jag och då fick jag reda på att jag hade influensa B. Efter det fick jag inte träna på tio dagar.

Men nu är Sverigeettan frisk och spelar sin första match i RC Hotel Open under onsdagen. Då väntar Aleksandr Nedovyesov, från Kazakstan, som ligger 50 platser efter den 151-rankade Ymer på ATP-rankingen.

– Jag måste vara realistisk med mina målsättningar. Jag har bara tränat under en vecka. Jag kommer att gå in och kämpa för mentalt är jag jättehungrig, då jag inte har spelat match på länge. Jag får ta en match i taget, det är en tuff första omgång. Han har några bra vinster.

Den tidigare Tabergsdalenspelaren Isak Arvidsson finns också med i huvudlottningen. Precis som Ymer spelar han under onsdagen.