På fem år skulle den lilla ridklubben ta sig till elitserien och nå semifinal ett par år senare. Det lyckades över förväntan med en finalplats förra året. På vägen har NTRK arrangerat allt större tävlingar, bland annat en deltävling i allsvenskan.

Men dealen var, enligt Schumeier, att ryttarna skulle få ta del av eventuella vinstpremier och det är det twisten gäller. Finalplatsen gav prispengar som styrelsen valde att låta gå in i klubbens verksamhet och det fick Schumeier och ett tiotal tävlingsryttare att lämna.

”Känns som ett svek”

Annons

— Det bestämdes 2008, och det är vi flera som känner till även om det inte hittas på papper. Vi vill inte blåsa någon, det här värker i klubbhjärtat, och det är inga stora pengar. Men principen… plötsligt var allt engagemanget inget värt. Att som lagledare säga ”sorry, det blir inget” till ryttarna efter allt jobb. Nä, det känns som ett svek och då vill jag inte vara med.

Emmelie Berglöf var styrelseordförande när beslutet togs.

— Det är förstås tråkigt att vissa är missnöjda och vi ser det som ett missförstånd. Men det finns inget dokument på ett sådant beslut. Inte heller till några av våra andra lag, det är inte klubbens policy att göra så.

Saknar ideella krafter

— Vid både styrelsemöte och medlemsmöte har beslut tagits på det underlag vi har och då kom vi fram till att pengarna ska gå tillbaka till klubben, säger hon.

Elitsatsningen har kostat stora pengar som finansierats av intäkter vid de större tävlingarna som arrangerats. Att klubben nu går miste om sitt elitlag har två sidor, menar hon.

— Det är jättetrist att det blev så här. Samtidigt är vi en liten klubb och just nu har vi inte ideella krafter och kapacitet att dra runt stora tävlingar med allt vad det innebär. Styrelse och medlemmar har sagt sitt, vad mer kan vi göra? säger Emmelie Berglöf.