Thomas Werthén berättar om företagsvänliga Habo om barnvänliga Habo och närheten till bra kommunikationer, men framförallt pratar han om naturen, sjöarna och att de kan erbjuda attraktiva tomter.

— Här ser ni vårt största vattenfall, det är bara en och en halv meter, men visst är det vackert, säger Thomas Werthén. De 20 holländarna inne i lokalen skrattar, men faktum är att det just är naturen och lugnet som gör att många holländare drömmer om att flytta till Sverige.

I Holland bor 16 miljoner invånare på en yta som är mindre än Småland och Västergötland tillsammans. Med 400 invånare per kvadratkilometer är Holland Europas mest tätbefolkade land.

För trångt

Varje år lämnar över 100 000 människor Holland, de tycker helt enkelt att det har blivit för trångt. Det är något som en rad kommuner i Region Jönköpings län försöker dra nytta av. Genom att locka hit välutbildade personer hoppas kommunerna kunna täcka behovet av arbetskraft i bristyrken exempelvis inom vården eller ingenjörer.

Viktigt för Habo

Annons

Varje år deltar därför representanter från regionen, Nyföretagarcentrum, Arbetsförmedlingen och en del av länets kommuner på en stor emigrationsmässa i Utrecht. Habo har varit med de tio senaste åren och Thomas Werthén ser det som en viktig satsning för kommunen.

— Vi behöver öppna oss mot omvärlden om vi ska kunna säkra tillväxten. I Habo kan vi erbjuda livskvalité och i gengäld får vi hit välutbildade och företagsamma invånare, säger han och berättar att det flyttar in ungefär en familj från Holland varje år till Habo.

Barand Hoogteijling har redan bestämt sig, i höst flyttar han, tillsammans med sin hustru, till Sverige. Nu letar de efter ett hus att hyra någonstans i regionen.

— Jag arbetar med logistik och därför är Jönköping perfekt, min fru arbetar med omvårdnad, så hon kan få jobb överallt, säger han och berättar att de länge pratat om att flytta utomlands.

— För sju år sedan var vi på resa i Sverige, då insåg vi att det var hit vi ville flytta. Det är vackert, väldigt lugnt och trevliga människor. Nu är våra barn vuxna och i november flyttar vi hit.

Barand Hoogteijling berättar att väldigt många holländare pratar om att flytta till Skandinavien.

— Men det gäller att bestämma sig, nu håller vi på att lära oss svenska.