Emma Carlsson Löfdahl klev in i riksdagen första gången i december år 2006, först som ersättare och sedan som ordinarie ledamot under drygt två mandatperioder.

Det hann bli totalt nio år, innan hon nu – efter massiv kritik – kliver åt sidan och lämnar partiet.

Det meddelade hon på måndagsmorgonen på sin Facebooksida, där hon även riktar hård kritik mot partiet:

”I torsdags blev jag uppmanad att på stående fot lämna mitt riksdagsuppdrag. Att ta ett så drastiskt beslut mitt i en kris är inte ett professionellt beslut. När jag sedan hör på nyheterna att Cecilia (Wikström) tvingats att lämna sin plats på EU-listan blir jag helt övertygad om att detta är ett parti med mycket stora bekymmer”, skriver hon.

Carlsson Löfdahl skriver att hon tänkt över sin situation under helgen och står fast vid sitt beslut att stanna kvar på sin position tills åklagarmyndigheten utrett om hennes bostadsaffär är brottsligt eller inte.

”Efter det får jag fundera på om jag ska vidtaga andra åtgärder. Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar. Men både Maria Arnholm och Jan Björklund har varit tydliga med i media att jag inte är önskvärd i riksdagsgruppen. Därför kommer jag omedelbart att lämna platsen i gruppen och mitt medlemskap i partiet”, fortsätter hon.

Annons

Tappat förtroende

Carlsson Löfdahl hamnade i blåsväder då Aftonbladet granskade hennes boendesituation för en drygt vecka sedan. Det framkom att riksdagsledamoten hade hyrt sin makes bostad i Stockholm i andra hand och plockat ut maximal ersättning – 8 600 kronor i månaden – från riksdagen. Något som pågått från 2013 och framåt.

Emma Carlsson sa att hon skulle betala tillbaka det hon fått ut för mycket samt att hon i stället skulle bo i en av riksdagens lägenheter vid Stockholmsvistelserna.

Men kritiken mot henne blev hård, bland annat lämnade länsförbundet i Jönköping besked att man tappat förtroende för Emma Carlsson Löfdahl.

På Facebook meddelade hon, några dagar efter avslöjandet, att hon vet att hon följt gällande regelverk samt att hon fått godkänt både från riksdagsförvaltningen och det egna partiet innan hon gjorde den aktuella boendelösning. Vidare meddelade Carlsson Löfdahl att hon tänkte invänta åklagarens utredning i ärendet innan hon fattade beslut om att avgå.

Efter påtryckningarna från Liberalerna meddelar hon nu alltså att hon lämnar partiet:

"Jag är väl medveten om att media följer mina inlägg här och jag kommer inte att lämna fler kommentatorer för tillfället", fortsätter hon.

Innevarande mandatperiod har Emma Carlsson Löfdahl suttit som ledamot i socialförsäkringsutskottet samt i ledamotsrådet. I skatteutskottet, socialutskottet och valberedningen har hon verkat som suppleant.

Carlsson Löfdahl har utöver riksdagsuppdragen även varit aktiv inom politiken i Eksjö kommun och i Jönköpings län. Nämnas kan till exempel att hon satt i kommunfullmäktige i Eksjö mellan 2002 och 2005 samt att hon under senare tid varit ordförande i Liberalernas länsförbund.

Här är hela inlägget

"Det är med stor sorg som jag skriver detta inlägg. Jag har i mer än 30 år varit medlem i ..

Här är hela inlägget

"Det är med stor sorg som jag skriver detta inlägg. Jag har i mer än 30 år varit medlem i detta parti och de senaste 10 åren varit riksdagsledamot. Jag har alltid varit lojal mot partiet och partiledningen och var trygg i att jag skulle få samma stöd när jag hamnade i blåsväder. När AB ringde och ville ha en intervju med mig om min övernattningslägenhet kontaktade jag genast pressavdelningen för att få stöd och råd. Då jag var medveten om att jag följt gällande regelverk, och även fått ok från partiet och riksdagsförvaltningen innan jag gjorde denna boendelösning, så kände jag mig mycket trygg. Jag bestämde mig för att vi har en klok pressavdelning och partiledning som vet hur man beter sig i dessa situationer. I början av veckan hade jag fullt stöd och fick hela tiden rådet att stå på mig. Ju längre veckan gick desto konstigare och ogenomtänkta råd fick jag trots att ingen ny fakta har framkommit, det enda som skett var att partiet fick reaktioner på sociala medier och via mail. I torsdags blev jag uppmanad att på stående fot lämna mitt riksdagsuppdrag. Att ta ett så drastiskt beslut mitt i en kris är inte ett proffesionellt beslut. När jag sedan hör på nyheterna att Cecilia tvingats att lämna sin plats på EU-listan blir jag helt övertygad om att detta är ett parti med mycket stora bekymmer. Jag har haft helgen att fundera på hur jag ska göra och står fast vid mitt tidigare beslut då det gäller min riksdagsplats, jag behåller den till åklagaren kommer med sitt beslut. Efter det får jag fundera på om jag ska vidtaga andra åtgärder. Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar. Men både Maria Arnholm och Jan Björklund har varit tydliga med i media att jag inte är önskvärd i riksdagsgruppen. Därför kommer jag omedelbart att lämna platsen i gruppen och mitt medlemskap i partiet. Jag är väl medveten om att media följer mina inlägg här och jag kommer inte att lämna fler kommentatorer för tillfället.

KÄLLA: Emma Carlsson Löfdahls Facebook

Relaterat: Björklund om Carlsson Löfdahl: "Hon ska avgå"
Relaterat: Olofsgård redo att hoppa in
Relaterat: Emma Carlsson Löfdahl tar timeout: ”Jag tänker inte dömas av mediedrev”

Fakta: Emma Carlsson Löfdahl

Ålder: 48 år.

Familj: Gift med Peter, har en son.

Bor: Hemma är på gården i Norra..

Fakta: Emma Carlsson Löfdahl

Ålder: 48 år.

Familj: Gift med Peter, har en son.

Bor: Hemma är på gården i Norra Vi. Lägenhet i Eksjö och den numera omdiskuterade lägenheten i Stockholm som hon hyrt i andra hand av sin make.

Gör: Varit riksdagsledamot för Liberalerna under totalt nio år. Hamnade i blåsväder sedan Aftonbladet avslöjat att hon hyrt sin makes bostad i Stockholm i andra hand och plockat ut maximal ersättning – 8 600 kronor i månaden – från riksdagen. Liberalerna i Jönköpings län uppmanade då Emma Carlsson Löfdahl att avgå, eftersom länsförbundets styrelse saknar förtroende för Carlsson Löfdahl. Nu lämnar hon partiet, men blir kvar som vilde i riksdagen.

Ledamöternas villkor

Riksdagsledamöterna har sitt uppdrag dygnet runt, året runt. Ledamöterna får ett arvode i ..

Ledamöternas villkor

Riksdagsledamöterna har sitt uppdrag dygnet runt, året runt. Ledamöterna får ett arvode i stället för lön. En ledamot som avgår före 65 års ålder, efter minst tre års sammanhängande tjänstgöring, har rätt till inkomstgaranti som varierar efter ålder och tid i riksdagen.

Källa: Riksdagen