"The other way" visar på de olika sätten som människor har tvingats fly till Europa från krigshärjade områden. Men även hur livet var innan de tvingades på flykt och hur livet har varit efter det. Bakom föreställningen som blandar teater och dans finns gruppen Vidans från Ödeshög samt regissören och manusförfattaren Eslam Al Hamdan som själv tvingades fly från Syrien.

— Vi visar mer om vilka olika sätt det finns att fly till Europa. Det är inte bara till havs som flykten går, även om det är det som det fokuseras på. Vi vill visa hur vägen genom öknen kan vara också, säger Eslam Al Hamdan och fortsätter:

— Vi visar folk hur vi bodde tidigare. Vi hade ett väldigt bra och lyckligt liv innan det här. Den enda anledningen att vi flydde var att hitta en ny framtid för våra barn. Ingen av oss hade ens en tanke på att flytta innan kriget.

Annons

Gruppen består av 20 amatörer från sex olika nationaliteter som alla har varit med om att fly på olika sätt till Sverige. Den gemensamma nämnaren är att de kom till Vida Vättern när de kom till Sverige.

Dansläraren Ghaeeth Alsaleeh som jobbar med gruppen berättar att många som har kommit och kollat på föreställningen har fått en helt annan förståelse för flyktingsars situation.

— Det många i Europa som inte tycker om asylsökande och flyktingar, men när folk har kommit och kollat på oss har de efteråt kommit fram och bett om ursäkt, berättat att de inte visste vad som hade hänt i exempelvis Syrien eller Irak, säger Ghaeeth Alsaleeh.

Bakom arrangemanget står Biosfärområdet Östra Vätterbranterna.

— De nya svenskarna kommer till det här landskapet med mycket landsbygd där det bor många invanda gamla svenskar. Det här är ett sätt för dem att mötas. Eslam och hans vänner visar hur det är att fly till Sverige och sedan så får vi genom det en förståelse för deras situation, säger Manne Ryttman från Biosfärområdet Östra Vätterbranterna.

I framtiden blir det även föreställningar av "The other way" i Tenhults Allianskyrka (21 april) och Adelöv Pingstkyrka (21 maj).