I torsdags hade de utställning och redovisade vad de åstadkommit under månaderna i gästateljén. Väggarna är täckta med målningar, skisser och bilder på monoprint.

— 90 procent är sådant som vi har gjort här, säger Kasia Zimnoch.

I två av rummen rullar filmer nonstop.

Smakprov

Den ena filmen är en trailer till en film om prinsessans Tuvstarrs möte med älgtjuren Skutt, inspirerad av John Bauers konstverk.

Annons

Den andra filmen är en färdig sagofilm, de kallar tekniken för en levande illustration. Det är en bearbetning av en saga, Dag och Daga och flygtrollet på Himmelsberget.

— Vi har ändrat lite, vi förenklade i texten, säger Pawel Kleszczewski.

Inramning

Filmen består av textplattor som berättar sagan, följda av animerade målningar i renässansstil som skapa atmosfär och mystik.

— Det här är vår första levande illustration, vi är väldigt stolta över den, säger Kasia.

Konstnärsparet kommer ursprungligen från Polen men är bosatta på Irland. De flyttade in i gästateljén i början av september. Under månaderna här har de bland annat träffat gymnasieelever som är intresserade av konst och animation, när de inte har jobbat med sina egna projekt. Nästa år planerar de att komma tillbaka med den färdiga filmen om prinsessan tuvstarr, som de vill visa på Jönköpings länsmuseum. Redan på lördag beger de sig tillbaka till Irland.

— Vi kommer att sakna det här röda huset, säger Kasia.

Under tiden i Smedbyn har de lärt känna flera Jönköpingsbor, bland annat fritidsassistenten Mikael Pettersson som hjälp dem att komma i kontakt med ungdomar.

Han hade med sig en avskedspresent till dem, i form av varsin flaska julmust.