Det är en solig förmiddag i Vancouver när Elvis Costello, eller Declan Patrick MacManus som han egentligen heter, svarar i telefonen. Han flyttade till den kanadensiska kuststaden i och med giftermålet till jazzsångerskan Diana Krall men är egentligen uppväxt i London och Birkenhead.

Det var i den mindre staden på andra sidan floden Mersey från Liverpool som han en gång började sin musikkarriär. Musiken fanns dock i hemmet - och kan vara en förklaring till Elvis experimentlusta inom musiken.

— Jag skrev precis en bok ("Skamlös musik och bleknande bläck"), en självbiografi kan man säga, som jag tror släpps på svenska nu. Där berättar jag om hur musiken först kom till mig. Min far var en sångare och min mor sålde skivor. Så det gjorde mig nog rätt medveten. Där mina vänner inte gillade den musiken som deras föräldrar spelade sjöng min far istället den på radion. Det betydde att generationsgränserna på något sätt var borta hos oss. Jag lyssnade kanske inte på all musik som yngre, men jag lyssnade på olika saker och hittade nya passioner i olika perioder, berättar Elvis Costello över en knastrig telefonlinje.

Den experimentlustan har han även tagit med sig i sin soloföreställning Detour som kommer till Jönköpings konserthus 26 februari.

Annons

— Jag har med mig en gigantisk tv-apparat som projicerar bilder, fotografier, märkliga visuella effekter som passar in till sånger, familjefoton och teckningar som jag har tecknat själv, berättar Elvis och fortsätter:

— Föreställningen ändras radikalt kväll till kväll efter vad jag lockas av för tillfället. På det sättet låter jag mig själv återupptäcka äldre låtar och låter mer okända låtar komma fram.

Han försöker minnas om han har varit i Jönköping tidigare. Det visar sig att han har lagt ner en del tid på att försöka få fram det svaret på egen hand.

— Jag trodde att jag hade varit där i slutet av 70-talet, men har inte hittat något. Troligtvis har jag kört igenom någon gång. När vi åkte och spelade på folkparkerna så brukade vi hamna på platser som vi aldrig har återsett efter det. Sverige var ett av de första länderna där jag uppträdde innan jag blev en professionell musiker. Vi blev välkomnade av er 1978 och fick uppträda på tv. Sedan åkte vi runt på folkparkerna under det tidiga 80-talet, men det är väldigt suddigt i minnet.

På tal om att vara ute på vägen så kallar du din turné för omväg. Vad tar den en omväg förbi?

— Jag hoppas att den tar en omväg förbi de musikaliska ritualerna där det blir förutsägbart och istället tar sig till något intressant varje kväll. Inte för att jag tar några galna risker med det hela för det.

Just nu håller Elvis annars på att skriva på låtar till en musikal baserad på novellen "The Arkansas Traveler" som även har blivit filmatiserad av Elia Kazan - då under namnet "A face in a crowd" precis som musikalen kommer att heta. Sammanlagt har han skrivit 20 låtar till den och han berättar att det ofta är låtar från det projektet som har varit höjdpunkten på hans Detour-turné.

— Det är ofta det som publiken har gillat mest. Det är annars något unikt med teatern som man inte kan få någon annanstans. Det var så låtarna främst brukade framföras förr. Nuförtiden så är vi för passiva. När jag var liten så fick jag vänta tills ett radioprogram sändes en gång i veckan för att höra en viss låt, nu kan man få världens musik på ett klick på datorn.

Elvis Costello kommer till Jönköpings konserthus 26 februari.

Pop