Det var en gång… Ja, för inte alls så länge sedan fanns det faktiskt hela tre frikyrkoförsamlingar i Hok och Svenarum/Hagafors; Pingstkyrkan och Allianskyrkan i Hok samt Allianskyrkan i Hagafors.

— Det måste ha varit för mer än tio år sedan som vi började prata om ett samgående. Ett första steg på vägen var att 2011 slå samman Alliansförsamlingarna, berättar Magnus Andersson.

I ytterligare någon vecka är han ordförande i Hagafors-Hoks Alliansförsamling. Sammanslagningen offentliggörs vid på söndag den 11 mars vid gudstjänsten.

Namnet på den nya församlingen kommer att bli Hokbygdens frikyrkoförsamling. De drygt 100 medlemmarna kommer att samlas i den nya Brokyrkan, som invigdes i söndags. Då hade den varit klar sedan i november, då den slutbesiktigades. Vissa delar av kyrkan har redan varit igång ett tag, medan annat väntar på att fyllas av aktivitet.

Ett parallellt bygge

Man kan säga att den nya kyrkan har byggts parallellt med församlingen.

— Inför den där söndagen i början av november hade vi tagit beslutet att samlas under samma tak för första gången. Branden kom att skynda på förloppet och fram till nu har vi trängt ihop oss i missionshuset, berättar Ingamaj Mårtensson som är vice ordförande i Pingstförsamlingen.

Läs mer: Ögonvittne: Det var panik

Annons

Under sammansmältandet har man också haft hjälp av en ny pastor – som haft ett år på sig att lära känna och ta hand om sin församling, som är hennes första.

Anneli Rehnberg studerade vid den ekumeniska utbildningen Adademi för ledarskap och teologi.

— Jag har en karriär på Göta hovrätt bakom mig, men tyckte att utbildningen verkade spännande. Därefter hade jag inga direkta planer på att börja som pastor, men blev ”headhuntad” av Magnus Andersson, berättar hon.

Kyrkan i Hok

En gång i tiden var skillnaderna mellan allians och pingst större än vad de är i dag. Inom allianskyrkan stod man, liksom statskyrkan, fast vid barndop, medan pingströrelsen stod för så kallat troendedop i vuxen ålder. Nu är man relativt överens om den senare formen.

— Vår tanke är att det här ska fungera som Kyrkan i Hok. Vi välkomnar samlingar som medborgarkafé, med besök av politiker, i övrigt får vi fundera över vilka regler som ska gälla, säger Anneli.

När vi går husesyn i lokalerna fylls de med daglediga – till största delen pensionärer – som ska äta sopplunch i matsalen som rymmer 100 personer.

Församlingen tänker sig också att regelbundet bjuda in till kafé på helgerna, kanske med sång och musik, eller kanske ett föredrag.

Byggandet av den nya kyrkan innebär samtidigt att missionshuset bjuds ut till försäljning.