Allt började på Ria. Johan Leidefors hjälpte till med frukostar där runt omkring 2012. En dag så satte han sig bredvid en man som heter Georgian. När de satt och pratade fick Johan Georgians livshistoria.

— Han är lika gammal som mig och har en väldigt tragisk situation, så det slog an i hjärtat på mig. Och jag är musiker och det blir lätt att jag skriver om saker jag upplever och då blev det att jag gjorde den här låten som heter "Go home". Den handlar om hemlängtan väldigt mycket. Känslan jag fick av Georgian är att han inte vill vara här, han vill inte vara i den här situationen och det han mest av allt längtar efter är att åka hem, berättar Johan Leidefors.

När sedan en vän hörde låten föreslog han att Johan och Mikael Good borde samarbeta. Mikael hade nämligen spenderat tid med att fotografera EU-medborgarna.

— Jag och Mikael känner varandra sedan innan och jag hade sett Mikaels bilder, så jag ville jättegärna göra det, säger Johan.

Annons

Mikael hade i sin tur också lärt känna just Georgian i samband med att han skulle skriva en artikel om hatbrott mot romer. Han åkte till Oset där romerna precis utsatts för skadegörelse och hot.

— Den första jag fick kontakt med var Georgian som pratade väldigt bra engelska och utifrån det lärde jag känna romerna och fick förtroende att fotografera dem och följa deras vardag. Jag valde att följa deras vardag när de inte sitter vid butikerna, berättar Mikael.

Bilderna därifrån har sedan använts i videon till låten av Johan. De tänkte sig att låten skulle kunna bli en draghjälp för något hjälpprojekt och behövde inte leta länge efter det.

— Vi kom fram till att pengarna skulle gå till Kyrkhjälpen som vi båda är engagerade i. Det blev väldigt naturligt. Pengarna kommer att gå till matservering, duschmöjligheter, hygienartiklar och även en del kläder som behövs. Blir det ett överskott från det här så kommer det att investeras i EU-medborgarnas länder genom organisationer som Hjärta till hjärta, Erikshjälpen, SAM-hjälp, Metro Ministries och Missionskyrkan i Huskvarna, säger Mikael.

Men det finns även andra mål utöver det monetära för både Johan och Mikael.

— Min största förhoppning är att ska få en påminnelse om att det är människor precis som du och jag, att det ska landa i det och inte att man ska göra människor till en tiggare eller migrant utan det är Georgian, Florence och Maria. Det är det viktiga tycker jag, säger Johan.