LÄS MER: Tre anhållna efter vild polisjakt

Polisen fick larmet om stöldförsöket strax innan klockan 01.00 natten till söndagen. Man vill inte gå ut med vilket företag som är drabbat eller vad gärningsmännen försökte stjäla.

Men Göran Enthav, vd på Enthavs Schakt, hörde av sig till JP.se under söndagen och säger att det var hans företag som utsattes för stöldförsöket. Och att det var en hjullastare som gärningsmännen försökte stjäla.

– De klippte hål i staketet in till området, startade hjullastaren, men lämnade den med motorn igång. Sedan började polisjakten, säger Göran Enthav.

Han påpekar att väktare var på plats efter två minuter och att det sannolikt var det som gjorde att gärningsmännen övergav hjullastaren. Polisen kom till adressen kort efter väktaren och grep senare tre män, som har anhållits misstänkta för bland annat försök till grov stöld.

– Det är bra jobbat att komma hit så snabbt, så en stor eloge till både vaktbolaget och polisen, säger Göran Enthav.

Annons

Han påpekar att det inte var första gången som gärningsmännen tjuvstartade en hjullastare, att man måste ha koll på vad man gör.

– Här i Jönköping har vi varit förskonade från inbrott, men vi har en entreprenadflotta med arbetsplatser i hela södra Sverige och det är alltid något som stjäls. Vi är frustrerade, men det är såhär samhället ser ut.

Göran Enthav har låtit installera ny larmteknik till företaget och säger att den verkar fungera bra.

– Tidigare hade vi ingen chans att komma på plats i tid, utan upptäckte inbrottet först dagen efter. Men det kan vi nu.

Den berörda hjullastaren är värd cirka en halv miljon kronor.

– Jag tror att man skulle försöka sälja den någonstans. Jag vet inte, men jag tror att gärningsmännen hade en stor trailer som stod och väntade någonstans.

Han tycker att stöldförsöket skedde för tidigt på natten för att hjullastaren skulle användas i en smash and grab-kupp.

– Vid 01-tiden är det fortfarande folk ute på gatorna, om man skulle ha hjullastaren till en smash and grab-kupp borde man ha tagit den vid två, tre-tiden, när det är mindre folk ute.