Att hitta en plats i ett sammanhang när man är ny i stan, där man inte känner någon, det kräver engagemang.

Nu, när Jönköping får nya invånare som varken kan språket eller kulturen ser kommunalråden Andreas Sturesson (KD) att fler måste engagera sig för att hjälpa dessa människor att hitta en plats i ett socialt sammanhang.

— Det civila samhället är en otroligt viktig aktör för att skapa relationer mellan de nyanlända och de som redan bor i här, säger Andreas Sturesson.

Med kort varsel bjöds alla föreningar som finns på kultur- och fritidsförvaltningens lista in till ett lunchmöte på onsdagen. Responsen blev större än Sturesson hade vågat hoppas.

— Det kom så många att lunchen inte räckte till alla, säger han.

Alla möjliga föreningar var representerade, allt från de större idrottsklubbarna som HV71 till Hembygdsförbundet och flera av kyrkorna. Och mötet som hölls helt förutsättningslöst resulterade i en idé som man tror kan hjälpa de nyanlända att hitta föreningar som kan passa deras intressen.

— Vi är som kommun inte ute efter att styra och ställa, utan vi vill hitta sätt för föreningarna att nå ut till de nyanlända.

Det kan enligt Sturesson handla om att ge information om alla föreningar till personalen på alla HVB:n och till dem som läser SFI. Exakt hur man ska göra är inte spikat, men kommunens hemsida kan bli ett viktigt redskap.

I Jönköpings jazzklubb ser man vinster för alla, både för de nyanlända och för föreningen, om fler medlemmar kan värvas.

— Det här är en suveränt bra idé, nu kan fler få vetskap om att det finns en jazzklubb i stan. Och det kanske finns några som vill vara med och engagera sig och då får de chans attkomma in i ett sammanhang, säger Gunilla Waern.

Hon säger att jazzklubben behöver fler medlemmar.

— Det är jätteroligt om det kommer fler människor, med en stabilare förening med fler medlemmar kan vi lyfta jazzen i Jönköping, det får också de befintliga medlemmarna glädje av, säger Gunilla Waern.