REGION JÖNKÖPINGS LÄN satsar på en kampanj för att få fler kvinnor att dyka upp på mammografiscreeningarna, rapporterar SVT Jönköping (5/9).

Det är ett bra initiativ.

Nu behövs det ljusglimtar inom sjukvården, särskilt efter att det uppdagades under onsdagen att regionens spädbarn och skolbarn riskerar att bli utan vaccin under sex månader efter nästa sommar på grund av en dåligt genomförd upphandling.

En upphandling som förvisso inte genomfördes av Region Jönköpings län utan av Region Skåne, och som har påverkat flera landsting.

MEN TILLBAKA till mammografin.

Genom en kort film som har publicerats på sociala medier visar regionen vilka argument som kvinnor använder sig av för att inte gå på mammografin.

Argumenten känner nog de flesta igen: "Jag har inte tid", "jag är rädd att det ska göra ont", "jag vill inte visa brösten", "jag bor så långt bort".

Tidsbrist är kanske den vanligaste ursäkten. Rädsla för att visa sig halvnaken eller för att uppleva smärta är också ganska vanligt.

Det är förståeliga anledningar - det är obehagligt att visa brösten och låta dem bli undersökta.

Dessutom är det många kvinnor, särskilt de som är yngre, som inte tror att de kommer att drabbas av bröstcancer och därför prioriterar arbetet, eller något annat, i stället.

Det säger även Kerstin Hillergård, områdeschef för mammografin i Region Jönköping.

Annons

"Jag tror att det är många som inte tycker att det är så viktigt. De befinner sig mitt i livet, i det här livspusslet. De har många olika aktiviteter och tänker kanske att de ska gå på mammografiscreeningen nästa gång, och sedan blir det inte av", säger hon till SVT Jönköping.

MEN BRÖSTCANCER kan drabba vem som helst. Även yngre kvinnor, även de som inte har bröstcancerfall i släkten, även de som lever ett friskt liv i övrigt.

Också män kan drabbas av bröstcancer, även om det är ovanligt.

Bröstcancer är annars den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Enligt Cancerfonden så står den för 30 procent av all cancer hos kvinnor och så många som 20 kvinnor per dag drabbas.

Att själv kontrollera brösten regelbundet hjälper i vissa fall, men kan inte kompensera för en missad mammografiscreening.

Inte oväntat är en annan vanlig invändning att man inte kan upptäcka bröstcancer om man har bröstimplantat.

Det är sant att det kan vara svårare att granska bilderna av en kvinna med bröstimplantat. Det kan också vara svårare att klämma ihop bröst som har implantat.

Men trots detta är sannolikheten att upptäcka tumörer högre om man dyker upp på screeningen än om man inte gör det.

SOCIALSTYRELSEN rekommenderar alla kvinnor mellan 40 och 74 år att göra en mammografiscreening vartannat år.

I Region Jönköpings län går 87 procent av de som blir kallade på mammografi, vilket är högre än riksmålet som ligger på 80 procent (var femte kvinna tackar nej). Men regionen satsar på en närvaro av 90 procent, enligt SVT Jönköping.

I framtiden är det möjligt att det blir enklare och mindre smärtsamt att undersöka brösten.

Redan nu utvecklar forskare nya metoder som dels är effektivare än mammografin och dels gör upplevelsen mindre obehaglig.

Under tiden kanske det inte är världens trevligaste upplevelse, men det kan vara en som räddar liv.