Filmen, som utspelar sig i gränslandet mellan 80- och 90-talet, berättar den första delen av Stephen Kings berättelse där ett gäng utstötta ungdomar försöker navigera sig fram i livet i en stad där barn försvinner och ett mörker smyger sig runt.

Genre: Skräck.

Regissör: Andrés Muschietti.

Skådespelare: Bill Skarsgård, Finn Wolf..

Genre: Skräck.

Regissör: Andrés Muschietti.

Skådespelare: Bill Skarsgård, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Javier Botet med flera.

Tid: 2 timmar 15 minuter.

Ålder: 15 år.

Betyg: Fyra tändstickor

Annons

Att låta Bill Skarsgård gå in i karaktären Pennywise är ett utmärkt val. Där Tim Currys rolltolkning i 90-talsklassikern tenderade att vara lite lam (om än skrämmande för en 13-åring med lätt clownfobi) är Bills skräckclown oberäknelig och betydligt mer otäck. De visuella effekterna hjälper självklart till, särskilt när monstret tar sig an andra skepnader, men det är svenskens förträffliga balansgång mellan skrämmande och parodi som gör det.

När sedan ungdomarna i filmen dessutom står för både trovärdiga och starka rollinsatser blir det lätt att svepas in i historien.

Men är filmen i sig skrämmande? Nej, Pennywise är förvisso obehaglig, men det är snarare det psykologiska i berättelsen som sticker ut. Ungdomar i ett liv helt utanför vuxenvärldens ögon, incestuösa fäder och skolgårdsmobbare på steroider skapar en värld där clownen - själva manifestationen av deras skräck - blir en liten del av det stora.

"Det" är en visuell uppgradering, mer skrämmande och mörkare än tv-serien. Om du förväntar dig massor av skrik och skräck blir du nog besviken. Men det betyder inte att det inte är bra.