Åklagaren har yrkat att båda 17-åringarna ska dömas till fängelse. Men på fredagen efter avslutade förhandlingar i tingsrätten, släpptes den av 17-åringarna som förnekat brott och aktiv inblandning i händelsen. Det innebär med största sannolikhet att han frikänns för brotten.

– Det är vad vi yrkat från början, det betyder att min klient frikänns och att domstolen tagit till sig av det vi framfört. Han har varit på platsen när det hände och han är kompis med den som skjutit, och det är inte bra att ha varit på plats. Men han har inte aktivt deltagit i eller planerat skjutningen, säger den yngre 17-åringens försvarsadvokat Sven-Eric Ohlsson till JP.

Han tycker att rättegången skötts på ett värdigt sätt, och med en fast hand av tingsrätten.

Den något äldre 17-åringen som hävdat nödvärn och att han kände sig hotad av den nu mördade killen, får däremot sitta kvar i häktet.

Annons

– Slutsatsen är att han kommer att bli dömd på något sätt. Men åklagaren har inte haft framgång i sin tes att det var en planerad gärning, och vittnesuppgifterna är väldigt olika. Ingen har sett hela händelseförloppet, säger 17-åringens försvare Mikael Nilsson till JP.

Om hans klient döms, vill Nilsson att domen blir sluten ungdomsvård.

Patronhylsornas läge efter händelsen menar försvaret är besvärande för åklagarsidan, som hävdat att skjutningen skedde längre ner i backen när hylsor samtidigt hittats 50 meter upp i samma backe.

– Ett vittne har sagt att skjutningen skedde längre ner, men då får man problem med patronhylsan längre upp i backen som stämmer med min klients berättelse. Vittnet som hävdar att det skedde nere i backen var dessutom berusad vid tillfället, säger Nilsson.

Att skjutningarna skedde när de två åtalade redan stod och väntade på en taxi, och att de två målsägandena startade konfrontationen, menar Mikael Nilsson talar för att händelsen inte varit planerad.

– Målsägandenas pälskragar till deras jackor hittades i skogen, och min slutsats är att de lagt dem där för att inte bli igenkända.

Hur mår din klient just nu?

– Jag brukar aldrig uttala mig om mina klienters mående, men det är klart att detta är en pressande situation för honom nu.

Dom i målet faller den 24 mars.

De båda 17-åringarna har stått åtalade för att i oktober förra året ha skjutit ihjäl en jämngammal kille och skottskadat hans kamrat. Under rättegången har den yngre av dem fortsatt att förneka brott och att han överhuvudtaget inte har med händelsen att göra, medan den äldre hävdar att skotten sköts i nödvärn eftersom han kände sig hotad av den nu mördade 17-åringen.

JP söker åklagaren för en kommentar.