– Vi ledare konstaterade det för en tid sedan, att vi inte törs tänka på alla timmar som lagts ner de senaste fem åren, säger Elsie-Britt Benkarcik som kallas Elsie av ungdomarna som hon tränar.

Hon vet inte hur många timmar hon lagt ner på gymnastiken, men idag, 28 år efter att hon började engagera sig i Hvetlanda gymnastikförening, tillbringa hon sju timmar i veckan i hallen. Till vardags arbetar hon i köket på Kvarnens förskola till vardags och i lördags fick hon, i Erikshjälpens butik i Vetlanda, ta emot stipendiet.

”Kul gympan lyfts fram”

– Det känns jättebra. Jättetrevligt att de uppmärksammar vår förening, att gympan kommer fram, säger hon.

Förutom äran fick hon 5000 kronor.

– Styrelsen (där Elsie är ordförande) har beslutat att våra äldre gymnaster ska få ta del av dem. De åker till en rikstävling sista helgen i maj, i Järfälla. Vi låter dem åka kostnadsfritt i år. Vi täcker upp en del av kostnaderna med detta bidrag, berättar Elsie som också ingår i tävlingskommittén i gymnastikförbundet sydost.

– Jag är domare också. Många helger är upptagna kan jag säga. Bland annat blir det extraträningar i grophallen i Växjö.

Det är främst i Norrgårdshallen gymnasterna håller till, men också i Hövdingen. Dessutom finns en barngrupp i Landsbro.

”Livsstil”

Elsie-Britt Benkarcik fick Vetlanda kommuns ledarpris i början av 2000-talet. Idag är hon 64 år och frågan är om hon inte tänkt tanken att lägga ner sitt engagemang nu när döttrarna som tävlat är vuxna.

Annons

– Kanske dra ner på det. Det här har blivit en livsstil och det blir nog tomt den dag man slutar. Det är fantastiskt goa ungdomar som vi har i gänget, det är jätteroligt, säger Elsie som har ett barnbarn på åtta år som är med i en barngrupp.