Den engelska deckardrottningen dök oväntat upp i lilla Eksjö på måndagen och vi passade förstås på att fråga vad hon egentligen tycker om våra bevingade vänner som en gång fyllde hela hennes tillvaro och fick henne att fatta pennan.

– Nja, jag vet inte om jag har någon favoritfågel direkt. Men lunnefåglar gillar jag. De är vackra, sa Ann Cleeves med ett underfundigt, svårtolkat leende av det typiskt brittiska slag som Hugh Grant byggt en hel karriär på.

Ann Cleeves man Tim hade bokstavligen pippi på fåglar. Han var ornitolog och det ledde till att det nygifta paret Cleeves hamnade på en liten ö där de var de enda människorna i en fantastisk fågelvärld.

För den som inte var riktigt lika intresserad av fåglar som sin make fanns inte så mycket att göra. Ann började skriva och idag tillhör hon de riktigt stora deckarförfattarna i Europa.

Även de som inte har läst hennes böcker är väl förtrogna med hennes berättelser genom tv-serier som Ett fall för Vera och Shetland.

– Jag har alltid tyckt om att skriva. Ända sen jag var liten. Jag gillade att skriva uppsatser i skolan, men jag fick inte alltid högsta betyg.

– För mig var det läsningen som blev ingången till yrket. Jag älskar böcker - och mitt bästa råd till den som vill bli författare är att läsa så mycket som möjligt.

Ann Cleeves älskar att läsa och kände sig hemma i Eksjö bokhandel,
Foto: Johan Hedenberg

Ann Cleeves är i Sverige för att medverka i SmåLit. Under ett evenemang i Jönköping fick hon upp ögonen för Eksjö bokhandel och bestämde sig för att titta närmare på Höglandets anrika boklåda.

Annons

– Åh, jag tycker det är fantastiskt här. Vilken fin bokmiljö med ett stort urval och kunnig personal. Man blir verkligen sugen på att läsa, sa Ann Cleeves, medan hon signerade böcker till kunder som gladdes åt det celebra besöket i hemmahandeln.