I sommar har Erikshjälpen i Habo stått helt utan anställd personal. Det blev ett glapp mellan butikscheferna, men volontärerna i Habo bestämde sig för att köra ändå och har med en gemensam kraftansträngning skött ruljansen och till och med fått omsättningen att gå upp.

När Marie Axmarker, som nu varit butikschef i fyra veckor, var på Erikshjälpens landsomfattande ledarforum i Norrköping fick hon med sig utmärkelsen "Årets volontärbutik 2017" hem till volontärerna i Habo.

Hjälptes åt att organisera

Volontärerna har hållit ställningarna hela sommaren i väntan på att Marie skulle tillträda sin tjänst.

- Det har vi hjälpts åt med. Men då fick man ju ställa upp lite mer, säger Christina Matsson som varit volontär så länge butiken funnits här.

Annons

Hon och Margareta Hermansson hjälps åt med att ställa i ordning och prismärka nya saker som kommit in till hushållsavdelningen.

De har varit här hela sommaren i princip, för att allt ska fungera.

Det som kunderna ser är bara en bråkdel av vad volontärerna egentligen gör. Bakom kulisserna är det rena tomteverkstan. I varje vrå av lagret finns personer som går igenom de saker som kommit in för att se att de är i bra skick.

Mycket förarbete

Elprylar testas, porslin diskas och kläder stryks. Ofta har volontärerna sitt eget specialområde där de kan lite extra. Som till exempel konst eller elektronik.

Nu är omkring 70 volontärer engagerade, en del flera gånger i veckan och andra någon gång i månaden. Allt efter vad som passar personen. Men det behövs fler.

- Man får gärna höra av sig om man vill komma hit på studiebesök och se hur vi har det, säger Marie Axmarker.

I höst planerar de att ha öppet hus någon dag när volontärerna är där och arbetar, för att locka fler intresserade.

- Både den som skänker, den som handlar, den som fikar och den som är volontär bidrar till en bättre värld för barn, säger Marie Axmarker som är mäkta stolt över Habobutiken och dess frivilliga.