Liberalerna i Jönköpings län har kallat till ett extrainsatt styrelsemöte med anledning av de uttalanden Esse Petersson gjort på Facebook efter skottlossningen i Värnamo förra veckan. Inlägget, där Petersson skrev att ’nysvenskar’ låg bakom våldsdådet, har mötts av tuff kritik från partikollegan och länets förbundsordförande Emma Carlsson Löfdahl, som anser att Petersson bedriver ryktesspridning utan att kontrollerat uppgifterna.

Relaterat: Politiker sprider rykten om skottlossning – får tuff kritik av egna partiet

– Han pekar ut en grupp människor utan grund, säger hon.

Styrelsemötet äger rum på lördag. Då ska Esse Peterssons framtid i partiet diskuteras.

– Jag delar Emmas kritik och analys av det som inträffat. Vi ska ha en diskussion, säger partiets gruppledare Jimmy Ekström som inte vill uttala sig, utan hänvisar till Carlsson Löfdahl.

Relaterat: Här slår insatsstyrkan till: "Det ser värre ut än vad det var"

Esse Petersson kandiderar till riksdagen för Liberalerna i höstens val, en plats han nu kan bli av med. I värsta fall riskerar Petersson att uteslutas ur partiet.

Relaterat: ”Vi ska få bort de kriminella nätverken från Värnamo”

– Jag vill inte förekomma styrelsens beslut. Vi har olika saker vi ska lyfta. Men det här är inte acceptabelt beteende när man är en kandidat för oss. Det går emot uppfattningarna vi har.

Har ni uppmanat honom att ta bort inlägget på Facebook?

Annons

– Jag har sökt honom även idag men inte fått tag i honom, säger Emma Carlsson Löfdahl.

Esse Petersson vill inte kommentera beskedet att partiet kallat till möte om hans framtid.

– Du vill veta hur jag ställer mig till det? Jag har inga kommentarer. Jag tycker det är en märklig behandling av folk som har stort förtroende bland allmänheten. Det visar vilken enfaldig syn de har på människors rätt att hylla ärlighet och verklighet.

Esse Peterssons inlägg – ord för ord

"Våra nya svenskar som utnyttjar sin svenska frihet på detta groteska sätt för att medvete..

Esse Peterssons inlägg – ord för ord

"Våra nya svenskar som utnyttjar sin svenska frihet på detta groteska sätt för att medvetet sabotera andra nysvenskar som vill sköta sig och integreras i det svenska samhället. Kriminella nysvenskar skall utvisas utan dröjsmål och de som fått svenskt medborgarskap måste omhändertas för straff och effektiv rehabilitering om de skall stanna i Sverige eller bör de söka sig någon annanstans där deras livsmönster är rådande och det är inte i Sverige."