Relaterat: Arkitekt ifrågasätter polisens agerande om Museiparken
Relaterat: Här är Jönköpings mest skamfilade platser – fem platser vi skäms över

Parken med trädgården/konstverket Mandala har skapats av den japanske konstnären Takashi Naraha tillsammans med landskapsarkitekt Bengt Isling på Nyréns arkitektkontor.

Naraha är en internationellt känd konstnär som ett tag bodde i Sverige beroende på hans kärlek till svensk svart diabas. Typiskt för hans verk är att han presenterar stenen både bearbetad och med rå klovyta. Så även här. Utformningen ansluter till japansk zenbudistisk trädgårdskonst där gården avbildar ett stiliserat landskap. Gärna med grus som ofta föreställer hav och stenar som föreställer öar. Gårdarna är avsedda för meditation.

I museiparken är utgångspunkten det småländska landskapet. En vattenränna klyver stenar från alla Smålands bergarter. På gården växer Hassel som är Smålands landskapsträd. Hela trädgården omges av en småländsk stengärdsgård utförd på traditionellt sätt av småländska hantverkare.

Lyktorna anknyter till det japanska temat. Dessa skall naturligtvis inte vara vattenfyllda utan lysa upp gården kvälls och nattetid.

Platsen som borde vara en rekreationsplats för stadens invånare är dåligt underhållen. I gruset växer gräs, rännan är inte vattenfylld och lamporna som sagt vattenfyllda. Om det är tekniska kontoret som ansvarar för skötseln så är man kanske upptagen av att tillverka troll i rådhusparken med motorsåg.

Museibyggnaden bildar tillsammans med Museiparken en helhet. Byggnaden är ritad av Carl Nyrén, född och uppvuxen i Jönköping. Han hör till Sveriges mest betydande arkitekter under andra halvan av 1900-talet. Jönköping kan skatta sig lycklig över att ha många vackra Nyrénbyggnader vilka placerar oss på Sveriges arkitekturkarta.

Annons

Att socialkontoret och polisen hänvisar missbrukare till parken är så anmärkningsvärt att man kan ifrågasätta om ansvariga tjänstemän värnar om sina klienter och stadens livsmiljö.

Länsmuseet är en klenod som bör vårdas. Byggnaden belönades med Casper Salinpriset för bästa svenska byggnad 1991. En utmärkelse som ingen annan byggnad i Jönköping erhållit.

Håkan Albeman

Arkitekt SAR/MSA

Medlem av Södra Vätterbygdens Konstnärer

Relaterat: Här är Jönköpings mest skamfilade platser – fem platser vi skäms över
Relaterat: Missbrukare tvingas bort från city – får egen park efter ’’hemlig uppgörelse”