— Jag är med här för att jag ska föda i november och jag tycker inte man ska behöva oroa sig för att inte få plats eller att inte få rätt vård när man föder, säger Nathalie Lundahl. Hon får medhåll av Cecilia Hammarin som skjuter sina två barn i vagnen framför sig.

— Om vi hade bott i Norrland hade min yngsta inte levt idag, säger Cecilia och berättar att hon genomgick akut kejsarsnitt.

Hoppas på svar

Engagemanget är stort för förlossningsvården och barnmorskornas pressade arbetsmiljö. Efter att BB i Sollefteå lades ner i februari i år och den omdiskuterade kursen "Så föder du barn i bil" startats har debatten gått het.

Dagens manifestation, marsch mot BB-kaoset, är ett privat arrangemang med den ideella organisationen Födelsevrålet i ryggen. Organisationen vill förändra förbättra förlossningsvård ur ett patientperspektiv. Det är alltså de som föder och de barnmorskor som arbetar som vill göra sig hörda, berättar en av arrangörerna Malin Bohman Wallismo. Hon arbetar som kurator på kvinnokliniken i Jönköping.

Annons

— Jag hoppas att politikerna blir tvingade att svara. Att de ser över vården och att de lyssnar på fotfolket, säger Malin Bohman Wallismo.

Varför är du här idag?

— Jag ville manifestera. Som det ser ut idag är vården under all kritik. Det är skamligt, säger deltagaren Gerd Gunnarsson som dessutom vill lyfta frågan om förlossningsvård för de som kommer som flyktingar eller invandrar till Sverige.

— Var är deras perspektiv? Detta gäller liv, säger Gerd.

August Hagberg berättar att han är på plats som moralist stöd.

— Det här handlar ju om alla: mammor, systrar, flickvänner.

En deltagare i BB-marschen, som vill vara anonym, berättar att hen fött ett barn med funktionsnedsättning.

— Mitt barn skulle aldrig överleva om jag fött i en bil.

Barnmorskor på plats

Från Rådhusparken tågade de marscherande längs Östra storgatan ner till Hovrättstorget. Där samlades deltagare för att lyssna på tal av Barnmorskeförbundets lokala ordförande Erica Solheim. Arrangörerna läste dessutom upp svar från personer som fått svara på frågan "Vad behöver du och din partner för att känna er trygga?" Åhörarna fick också lyssna till en rapport från en barnmorska.

— Det här är ju en privat manifestation för alla som är berörda. Barnmorskorna försöker inte ta så mycket plats, säger Erica Solheim, ordförande i det lokala Barnmorskeförbundet.

— Jag tycker politikerna ska lyssna på de som de representerar; barn, kvinnor, familjer.

— Vi tar armkrok med barnmorskorna och tågar tillsammans, säger Malin Bohman Wallismo.