Härbärget som Kyrkhjälpen Södra Vätterbygden planerar för har 25 platser, och ett bidrag på 400 000 kronor skulle även täcka en härbärgevärd på halvtid. Ansökan gäller från 1 november till 31 mars. Det är den näst högsta summan som Kyrkhjälpen begärt för vinterboende - hösten 2014 ansökte man om 540 000 kronor men fick nöja sig med 180 000 kronor.

— Vi jobbar på det här och lämnar in ansökan under tisdagen. Det finns en aktuell lokal i Jönköping men vi väntar på besiktning och brandskydd, säger Iréne Lindahl, samordnare för Kyrkhjälpen Södra Vätterbygden.

Hon anser att en värd kommer att behövas till ett härbärge, både ur tillsyns- och trygghetshänseende. Iréne Lindahl understryker att det handlar om en enklare form av "mellanboende", eftersom Kyrkhjälpen numera har en hög ambition att i första hand jobba för att romerna ska kunna återvända hem.

Annons

— Annars finns risken att det drar hit andra personer som längtar efter sin familj. Vi har talat om för kommunen hur vi tänker, och de har uppmuntrat oss till att ansöka om föreningsbidrag, säger Iréne Lindahl.

— I ansökan utgår vi ifrån att det handlar om utsatta människor, snarare än att vi vänder oss till någon särskild målgrupp.

Kommunen väntas behandla Kyrkhjälpens ansökan under oktober eller november.

Mellan 15 och 30 EU-migranter har den senaste tiden kommit till Kyrkhjälpens verksamheter i Huskvarna eller Jönköping.

Ola Nilsson (KD), socialnämndens ordförande, säger att man måste väga samman kostnaderna i Kyrkhjälpens ansökan med kostnaderna kommunen har eller kommer att få för EU-migranterna.

— Kommunen har också redan en del kostnader i form av akuta insatser, en tolk anställd på halvtid och tekniska kontorets uppstädningar och avhysningar. Men vi måste också titta på vilka kostnader det kan bli för oss utan Kyrkhjälpens insatser, säger Ola Nilsson.

Om kommunen skulle göra tummen ner till ansökan, kan en annan möjlighet öppna sig. IOP - Ideellt offentligt partnerskap skulle enligt Ola Nilsson kunna vara en tänkbar ansökningsform, som handlar om hjälp till utsatta människor. Hela Människan och Kvinnojouren har sedan tidigare fått medel via IOP.