Men nu kan en klinik med frivillig sjukvårdspersonal kanske starta. I torsdags arrangerade underläkaren Singoalla Tiroler och sjuksköterskan Sofia Bergman en träff för vårdpersonal och andra som är intresserade av att hjälpa. Här berättade också EU-migranterna själva om sin hälsosituation.

Flera intresserade

— Det var ganska många som skrev upp sig efteråt och man började diskutera möjligheten att öppna en klinik. Tanken är att vi ska ha ett planeringsmöte om någon vecka, berättar Singoalla Tiroler.

Med på mötet var infektionsläkare David Ekqvist som har organiserat en klinik för papperslösa och EU-migranter i Linköping - Tinnerökliniken. Här arbetar ett nätverk med sjukvårdspersonal på frivillig basis för att ta hand om sjuka papperslösa och EU-migranter.

Tinnerökliniken startade för att ge hjälp åt papperslösa som tidigare inte hade någon rätt till sjukvård. Men 2013 ändrades lagen så att papperslösa fick rätt till vård.

Kunde inte avveckla

— Då tänkte vi avveckla verksamheten, men då började EU-migranterna komma istället, berättar David Ekqvist.

Annons

Som EU-medborgare har man rätt till subventionerad akut och nödvändig vård. Men då behövs sjukvårdskortet som när det gäller Sverige utfärdas av Försäkringskassan.

— Här är det lätt. Det är bara att gå in på nätet och beställa och så kommer kortet i brevlådan ett par dagar senare. Men andra länder har andra regler som att man måste ha haft arbete och betalat skatt i ett år, berättar David Ekqvist.

Det innebär att romerna ofta inte har något sjukförsäkringskort och då blir det dyrt om man blir sjuk. Mycket dyrt. Ett dygn på sjukhus med röntgen kostar upp till 10 000 kronor.

Många krämpor

Många är också sjuka. De EU-migranter som besöker mötet berättar om tandvärk, mag- och tarmbesvär, infektioner...

De frågar också David Ekqvist hur de ska göra för att få ett kort. Han svarar att han varit i kontakt med ambassader för flera EU-länder, men de har inte varit särskilt hjälpsamma.

— Så i praktiken har papperslösa bättre villkor än EU-medborgare, slår David Ekqvist fast.

Tinnerökliniken finansieras via en stiftelse och insamlingar. I år har den också fått en halv miljon kronor ur Region Östergötlands hälsopott för utsatta grupper.