Att HV71 de senaste säsongerna tagit hem fler och fler hemvändare visar att man tror på ett lagbygge med lokala spelare som har hjärta för föreningen, och som vunnit SM-guld med klubben tidigare.

HV71:s hemvävda lagbygge

Just nu finns 28 spelare i A-truppen. Av dessa har 17 koppling till klubben sedan tidigare.

..

HV71:s hemvävda lagbygge

Just nu finns 28 spelare i A-truppen. Av dessa har 17 koppling till klubben sedan tidigare.

De som plockats upp från HV:s juniorlag och stannat:

Jacob Cederholm, moderklubb: Jonstorp

Erik Brännström, moderklubb: Nässjö

Lawrence Pilut, moderklubb: Tingsryd

Filip Sandberg, moderklubb: AIK

Erik Andersson, moderklubb: Nittorp

Lias Andersson, moderklubb: Kungälv

Anton Bengtsson, moderklubb: Nässjö

Christoffer Thörngren, moderklubb: Vimmerby

Kevin Stenlund, moderklubb: IFK Tumba

SM-guldvinnare 2010 som finns i truppen nu:

Mattias Tedenby, moderklubb: Värnamo. Värvades tillbaka 14/15. Totalt två SM-guld med HV71.

Teemu Laine, moderklubb: Jokerit. Värvades tillbaka 14/15.

Adam Almquist, moderklubb: HV71. Värvades tillbaka säsongen 15/16.

Martin Thörnberg, moderklubb: HV71. Värvades tillbaka 15/16. Totalt tre SM-guld med HV.

Simon Önerud, moderklubb: HV71. Värvades tillbaka 15/16.

Oscar Sundh, moderklubb: Knivsta. Värvades tillbaka 15/16.

David Ullström, moderklubb: HV71. Nyförvärv inför avslutningen 2017.

Övriga:

Pär Arlbrandt, moderklubb HV71. Värvades tillbaka 15/16.

Ledning:

Johan Hult, sportchef och tidigare spelare. 0 SM-guld.

Johan Davidsson, assisterande sportchef och tidigare spelare. 4 SM-guld som spelare.

Johan Lindbom, huvudtränare och tidigare spelare i HV71. Värvades 15/16. 1 SM-guld som spelare.

Nicklas Rahm, assisterande tränare och tidigare spelare. 1 SM-guld som spelare.

Stephan Lundh, assisterande tränare. 2 SM-guld som tränare.

Peter Ekelund, GM och tidigare spelare. 2 SM-guld som spelare.

Spelare som Mattias Tedenby, Oscar Sundh, Martin Thörnberg och Simon Önerud var med och vann SM-guld 2010. I dag är de ryggraden i den klubb som nu ska försöka vifta bort kvartsfinalspöket.

Men är hemvändare automatiskt en framgångsfaktor?

Magnus Lindwall är docent vid Göteborgs Universitet och idrottspsykolog. Han har bland annat skrivit en bok om gruppdynamik inom idrotten.

– Det var lite samma jargong för ett par år sedan när jag var i Frölunda och jobbade. Då ville man värva hemvändare och bygga om på nytt.

– Joel Lundqvist blev ett bra exempel på en lyckad hemvändare. Han levererade på isen och passade väl in i gruppen. Johan Davidsson är ju ett annat namn som är ett lyckat exempel, en spelare som kom hem igen och blev en kulturbärare.

”Rätt tajming”

Men att en hemvändare lyckas är långtifrån säkert, menar Magnus Lindwall. Mycket handlar om tålamod och rätt tajming.

– Det finns inget som säger att en spelare som kommer tillbaka, som har hjärta för klubben och presterat där tidigare, per definition kommer att lyckas igen.

– Är tajmingen rätt och man utnyttjar spelarens styrkor så kan det bli väldigt bra, inte bara på isen. Det handlar också om att de ska hitta sin roll i gruppen, i så fall kanske klubben köper sig en ledargestalt.

Enligt Lindwall hänger prestation och gruppdynamik ihop. Resultat på isen och acceptans i gruppen går därmed hand i hand.

– Sedan kanske spelaren som man plockat hem redan har en hög status när han hamnar i gruppen, om man kommer vis av erfarenhet från exempelvis NHL och KHL.

Då kommer vi osökt in på HV71:s senaste storvärvning David Ullström, som just nu inte är redo för spel och har kontrakt säsongen ut.

En chansning

– Tänker man att ”jäklar nu behöver vi någon till slutspelet” och plockar in någon som ska bli en Messias i slutspelet, då ökar risken för att det ska bli ett dåligt resultat. Ju mer tid och tålamod man har desto större är sannolikheten att det blir bra.

– Visst gamblar man med en sådan värvning, men det är en medveten chansning. Det är skillnad på att ha spelaren som en extra krydda eller att förlita sig på den. Står man och faller med spelaren så är det lite mer riskabelt.

Om man får tro idrottspsykologen Magnus Lindwall hänger alltså en ny spelares framgång mycket på hur den passar in i gruppen och att den får tid till att hitta sin plats.

Strax innan övergångsfönstret stängde värvade HV71 in både Mikko Lehtonen och David Ullström på korttidskontrakt som gäller säsongen ut. HV:s mentala coach Magnus Carlson får frågan hur klubben resonerar kring kortsiktiga lösningar.

”Vår grupp är trygg”

– Vi har generellt en långsiktighet i det vi gör. Vi har flera spelare, ledare och sportcheferna som står för långsiktighet. Sedan blir det ibland ettårskontrakt när spelaren eller klubben vill det, säger Magnus Carlson.

– Och det kan tyckas kortsiktigt att exempelvis Ullström skrev på för resten av säsongen, samtidigt tillför det spets om han kan spela.

Men Magnus Carlson tror inte att det påverkar gruppen negativt att man plockar in två spelare så sent på säsongen.

– Vår grupp är så trygg i sig att den tål det. Den forskning som vi lutar oss mot är att det krävs 51 procent utbyte av gruppmedlemmarna innan det kraftigt förändrar gruppdynamiken.

– Sedan ska man vara medveten om att det påverkar gruppen när det kommer in någon ny. Det är klart att det skapar en del tankar och oro om någon kommer in och tävlar om min plats och min roll. Men vår grupp är väldigt trygg och alla är överens om att vi kommer behöva varenda spelare framöver.

Hur har Lehtonen och Ullström tagits emot?

– Med det som David visat de här veckorna så tyder allt på att han är en i gänget. När det gäller vår nye finske spelare så har vi inte hunnit känna så mycket på honom ännu. Men han fick en varm applåd idag av spelarna och han kom själv fram till mig och tackade för att han tagits emot på ett så bra sätt, säger Magnus Carlson.

Att ni värvat hemvändare i större uträckning, sådana som vunnit SM-guld, är det ett recept för framgång?

– Har man varit med och vunnit en gång eller flera så påverkar det både en själv och andra. Vi har många spelare som vet vad som krävs med attityd, förberedelser och fokus. David Ullström och de andra som varit med och vunnit tidigare med oss står för någonting. De vet vad som krävs.

SHL