Den akuta bristen på sjuksköterskor har gjort att det har varit svårare än någonsin förut att få ihop semesterschemat på sjukhusen. Arbetsgivaren har varit tvungen att öppna plånboken rejält för att få tillräcklig bemanning.

Fakta: Vårdplatser i sommar

Statistiken visar hur många disponibla vårdplatser det finns normalt och hur många det finn..

Fakta: Vårdplatser i sommar

Statistiken visar hur många disponibla vårdplatser det finns normalt och hur många det finns under sommaren 2015 på sjukhusen. Förändringen jämfört med förra året inom parentes.

Länssjukhuset Ryhov: Ordinarie: 444 (-8), sommar: 358 (-7)

Höglandssjukhuset: Ordinarie: 243 (-15), sommar: 174 (-6)

Värnamo sjukhus: Ordinarie: 180 (-5), sommar: 135 (-14)

Många har erbjudits och också tackat ja till erbjudandet att skjuta upp sin semester och för detta få 10 000 kronor extra i kompensation per vecka, alternativt tre gånger timlönen per extrapass.

— Detta är en förutsättning för att klara detta. Så är det, säger Bertil Åstrand, personalchef för området medicin i regionen.

Hans Dahlberg, personalchef för kirurgin i regionen, uppger att det är tajt men att läget nu är under kontroll.

— De insatser vi har gjort har givit effekt. Det är tuffare än det har varit tidigare men nu har vi bara några platser kvar att fylla, säger han.

Tufft på BB

Allra svårast att få ihop tillräckligt med personal har det varit på medicinklinikerna, geriatriken, intensivvården samt inom förlossning och BB. Inom psykiatrin har det varit tuffast på Höglandssjukhuset.

— Nu är det så täckt som det kan vara. Skulle vi råka ut för sjukskrivningar är vi tvungna att ta in mer extrapersonal, säger Birgitta Wandin Ekström, personalchef för psykiatrin i regionen.

Vårdcentralerna Bra Liv har hittills inte behövt ta till åtgärden med extraersättningar.

— Drabbas vi av sjukskrivningar blir vi tvungna att ta till det paketet också, säger personalchefen Camilla Sundqvist.

Hur mycket extra den här sommaren kostar regionen i personalkostnader är ännu oklart.

"Vi har ingen samlad kunskap/dagsaktuell bild av hur många som tackat ja till extra ersättning eller hur mycket det kommer kosta. Kostnaden kommer vi kunna avläsa efter löneutbetalning i september", skriver personaldirektören Anders Liif i ett mejl.

Färre vårdplatser

Eva-Lotta Lager, vice ordförande på Vårdförbundet i Jönköpings län, menar att arbetsgivaren skjuter problemen framför sig genom att erbjuda anställda extraersättningar.

— Det är viktigt för våra medlemmar att få fyra veckors sammanhållen ledighet på semestern för att orka hela året, säger hon.

För att fylla luckorna har även hyrsjuksköterskor tagits in, men hittills i ganska liten utsträckning då det också är ont om platserna på bemanningsföretagen.

Det skriande behovet av sjuksköterskor fick följden att 16 platser stängdes ner på medicinkliniken på Höglandssjukhuset i vintras. I våras stängdes vidare sex platser vid geriatriska rehabiliteringskliniken på Värnamo sjukhus av samma skäl.

Dessa platser kommer fortsatt att vara stängda över sommaren. I övrigt sker inga fler stängningar av vårdplatser än normalt vid sjukhusen under semesterperioden. Antalet planerade operationer minskar alltid på sommaren.